Tarkasta mökkitiesi heti – ei kai näytä tältä?

Turvallista mökkilomaa – muista nämä asiat juhannuksenvietossa 12:12
KATSO MYÖS: Muista nämä asiat mökillä, niin selviät juhannuksesta hengissä paremmalla todennäköisyydellä.

Mökille saavuttaessa on hyvä huolehtia siitä, että mökin osoitenumero on näkyvällä paikalla mökkitien varressa. Hätätilanteessa auttajien aikaa voi tuhraantua tarpeettomasti oikean mökin etsimiseen.

Pelastusalan ammattilaiset varoittavat virheestä, joka voi hidastaa merkittävästi avun saapumista mökille. Sekä omalle että vuokramökille asettautuessa on tärkeää tehdä muutama turvallisuutta parantava toimenpide.

– Löydätkö kuvasta osoitenumeron? Osaisivatko auttajat tulla oikeaan paikkaan? Itä-Uudenmaan pelastuslaitos kysyy ja kehottaa kaikkia katsomaan mökkitiellään olevaa mökin osoitenumeroa vieraan silmin.

Ensi kertaa paikalle saapuva ei välttämättä löydä perille, mikäli mökin osoitenumero on puskien ja pensaiden kätkemä.

Ongelma ei koske ainoastaan juhannuksen mökkivieraita, vaan mikäli mökillä sattuisi tarvitsemaan ensihoitajien tai pelastuslaitoksen apua koska tahansa, voi avun saanti viivästyä huomattavasti, mikäli merkinnät eivät ole selkeästi näkyvillä.

Eihän mökkitielläsi näytä tältä?

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen kuvasta on vaikea löytää mökin osoitenumeroa jopa päivänvalossa.

Tilanne olisi vieläkin kehnompi, mikäli paikalle pitäisi löytää pimeällä ja sateessa.

Pelastustoimi muistuttaa tiedotteessaan, että selkeä osoitenumerointi erottuu taustastaan ja näkyy hyvin tielle asti kaikkina vuoden ja vuorokauden aikoina.

– Rakennuksen omistaja vastaa kiinteistön osoitenumeron näkyvyydestä. 

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Osoitetiedot näkyvälle paikalle myös mökissä

Hätäkeskuslaitoksen verkkosivuilta löytyy tulostettava sijaintitietolomake, johon voi kirjata mökin osoitteen, sijainnin ja parhaan reitin perille.

– Kiinnitä lomake mökillä näkyvään paikkaan, jotta myös vieraat osaavat tarvittaessa soittaa apua oikeaan osoitteeseen.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi -sovellus

Pelastustoimi kehottaa lataamaan puhelimeen 112 Suomi -sovelluksen, jonka kautta hätänumeroon soittaessa sijaintitieto välittyy automaattisesti hätäkeskukseen.

112 Suomi -sovelluksesta voi myös tarkistaa mökin tarkat sijaintikoordinaatit.

Tee nämä toimenpiteet, kun saavut mökille seuraavan kerran

Pirkanmaan pelastuslaitos julkaisi listan toimenpiteistä, jotka kaikkien kannattaa tehdä tai tarkistaa seuraavan kerran mökillä vieraillessaan. Toimenpiteet tulee tehdä myös vieraalla vuokramökillä.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen turvallisuusvinkit mökille:

  • Tarkista palovaroittimien toiminta painamalla testipainiketta. Vuokramökeissä toiminnanharjoittajan velvollisuus on huolehtia palovaroittimen toimintakunnosta.  
  • Varmista, että asunnossa on toimivat alkusammutusvälineet, ja että kaikki osaavat käyttää niitä. Sammutuspeite ja käsisammutin ovat tehokkaita alkusammutusvälineitä myös mökkiolosuhteissa.
  • Selvitä sähkö- ja kaasulaitteiden sekä tulisijojen käyttöohjeet, jotta osaat käyttää niitä oikein ja turvallisesti. Jos käyttöohjeet puuttuvat, pyydä ne mökin vuokranneelta taholta.
  • Varaudu pelastautumaan tulipalosta ja huolehdi, että muutkin tietävät, miten hätätilanteessa toimitaan. Selvitä kaikki poistumisreitit ja varmista, että poistuminen on mahdollista ilman avainta ja että varateiksi tarkoitetut ikkunat ovat myös esteettä avattavissa.
  • Sopikaa kokoontumispaikka. Mieti, kuka huolehtii lapsista ja vanhuksista, kuka soittaa hätänumeroon ja kuka ryhtyy alkusammutukseen.
  • Tiedä, missä olet.

Lisäksi kotivara on syytä muistaa myös mökillä.

– Varastoituna on hyvä olla sellaisia tarvikkeita, joita tarvitaan päivittäin, kuten esimerkiksi juomavettä sekä elintarvikkeita. Kaapissa on hyvä olla myös pitkään säilyviä elintarvikkeita. On hyvä olla myös täyteen ladattu varavirtalähde mobiililaitteiden lataamiseen sähkökatkon varalle, Pirkanmaan pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Arto Kärki kertoo tiedotteessa.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran kesäkuussa 2022.

Lähteet: Itä-Uudenmaan pelastuslaitos, Pirkanmaan pelastuslaitos, Pelastustoimi

Lue myös:

    Uusimmat