Mainos

Mitä ihmettä? Työllisyysaste korkeimmillaan sitten vuoden 1990 – "Työttömien haastattelut puhdistavat tilastoja"

Työllisyysaste oli joulukuun lopussa 69,6 prosenttia. Joulukuun työllisyysaste viimeksi näin korkealla vuonna 1990, kertoo tutkija Timo Aro. Tutkijan mukaan hallitus saattaa sittenkin saavuttaa tavoitteensa.

– Kevät 2018 vaikuttaa lupaavalta, jos ja kun työllisyystilanne jatkuu samankaltaisena. Hallituksen 72 prosentin tavoite ei ole enää kaukana tai tavoittamattomissa toisin kuin vielä ajateltiin esimerkiksi vuosi sitten, kommentoi erityisesti muuttoliiketutkimuksistaan tunnettu Timo Aro

2:04

Työikäisten määrä laskussa

Aron mukaan hallituksen tavoitteiden saavuttamista helpottaa osaltaan se, että työikäinen väestö ei ole kasvanut viime vuosina vaan alentuu tasaisesti.

– Kun 15-64 -vuotiaiden työllisten osuutta verrataan vastaavan ikäisen väestön kokoon, se nostaa osaltaan myös työllisyysastetta "teknisesti" ylöspäin.

Hän mainitsee myös paljon huomiota saaneet työttömien määräaikaishaastattelut.

– Lisäksi hallitus on toimeenpannut esimerkiksi määräaikaishaastatteluja työttömille työnhakijoille, mikä on osaltaan "puhdistanut" tilastoja ja siirtänyt väestöä työvoiman ulkopuolelle, sanoo Aro.

8:51

Joulunalusaika haastavaa

Viime vuoden kesä-heinäkuussa työllisyysaste käväisi 72 prosentin paremmalla puolella. Vastaavasti vuoden 1990 kesällä työllisyysaste ylsi liki 80 prosenttiin – 1994 alussa käväistiin alle 57:ssä prosentissa.

Marras- ja joulukuut tunnetaan työllisyysasteen kannalta haastavina kuukausina.  

– Siksi joulukuun 2017 työllisyysaste oli hienoinen positiivinen yllätys, arvioi Aro. 

Aro on tutkinut työllisyyttä Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen tietojen valossa.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.