Epidemiatilanne Uudellamaalla pahenee – virusvariantit leviävät kiihtyvään tahtiin: "Jopa kymmeniä henkilöitä sairastunut lyhyessä ajassa"

5:16
Koronarokotukset alkavat Helsingin Messukeskuksessa – MTV paikan päällä.

Koronavirusepidemiatilanne Uudellamaalla on kääntynyt huonompaan suuntaan, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Nykyisiä rajoituksia tulee jatkaa täysimääräisinä.

Todettujen koronavirustartuntojen määrä on kasvanut HUSin alueella jo muutaman viikon ajan. Viime viikolla uusia tartuntoja todettiin saman verran kuin viime vuoden huippuviikkoina eli yli 1 650 tartuntaa. Ilmaantuvuusluku on noussut ollen 182/100 000 asukasta viimeisen kahden viikon ajalta.

HUSissa tutkitaan kaikista positiivisista koronavirusnäytteistä uudet, nykytiedon valossa epidemian leviämisen kannalta merkittävät koronavirusvariantit.

Suurimmasta osasta näytteistä tutkitaan niin sanottu S-geeninegatiivisuus (SGTF). Näytteistä, joissa todetaan SGTF, noin 90 prosenttia osoittautuu virusvarianteiksi. Helmikuun ensimmäisellä viikolla tutkituista näytteistä noin 46 prosentissa löytyi SGTF. Aiemmilla viikoilla vastaavat luvut olivat 31 ja 9 prosenttia.

– Tämä tarkoittaa sitä, että virusvariantit leviävät kiihtyvään tahtiin Uudellamaalla. Viimeisen parin kuukauden aikana on havaittu laajoja tartuntaketjuja, joissa jopa kymmeniä henkilöitä on sairastunut lyhyessä ajassa, HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kertoo tiedotteessa.

– Virusvarianttitartunnan saaneilla ei ole enää käytännössä kytköksiä ulkomaanmatkailuun, vaan tartunta on saatu kotimaassa.

Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on ollut vakaa HUSin alueella useiden viikkojen ajan. Viime viikonloppuna potilaiden määrässä tapahtui nousua.

– Muutaman päivän perusteella ei kannata vielä tehdä johtopäätöksiä, mutta yhdistettynä muihin kasvaneisiin lukuihin, tilanne on huolestuttava, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo.

HUSin näkemyksen mukaan kaikki olemassa olevat rajoitukset tulee pitää voimassa ja myös lisärajoituksia tulee vakavasti miettiä.

– Viime viikolla Uudenmaan alueellisen koordinaatioryhmän kokouksessa esitimme, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto tekee päätöksen, jossa yleisötilaisuuksien enimmäishenkilömäärä on kuusi aiemman kymmenen sijaan. Osa osallistujista halusi aikalisän ennen päätöstä. Toivottavasti tämän viikon torstain kokouksessa saamme yksimielisen esityksen asiasta AVI:lle päätöksentekoa varten, Mäkijärvi kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja