Mitä ihmettä Liigan kärjessä tapahtuu? Petteri Sihvonen: ”Tällaisesta kaverista ei tohdi tehdä Leijonien seuraavaa päävalmentajaa”

Jääkiekon SM-liigan runkosarja on edennyt viimeiselle kolmannekselle. Koko taulukon kärjestä löytyy ristiriitainen tapaus. Mistä on kyse? 

Oulun Kärpät on ollut koko kauden ajan sarjataulukon kärkipaikalla. Tuoreeltaan Kärppien etumatka on kaventunut, mutta tämä ei ole suinkaan ainut silmiinpistävä piirre isossa kuvassa.

Kuka on tällä hetkellä Liigan suurin mestarisuosikki? Silti Kärpät? Tappara? Vai jopa Ilves?

Liigan ajankohtaisiin kysymyksiin ja väitteisiin vastaa MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen.

Kärpät on edelleen Liigan sarjataulukon piikkipaikalla. Mutta. Kärpät häviää jatkuvasti sen pahimmille vastustajilleen (Tappara, HIFK, Ilves). Puhutaan toisteisuudesta, ei vain yhdestä tai kahdesta "huonosta illasta". Hälytyskellot soivat.

Sihvonen: Niin soivat. Kärpät on pelannut minun silmiin eräänlaista ”kaksien rattaiden” jääkiekkoa. Vieraissa he pelaavat kohtuullisen hyvää rakennejääkiekkoa. Kotona Raksilassa he sortuvat piittaamattomaan hurlumhei-kiekkoon. Vaikka Kärpillä on hyviä pelaajia, niin silti tällainen kaksien kasvojen toiminta sekoittaa kaiken. Se, että Ilves, HIFK ja Tappara löylyttivät Kärppiä, on aivan oululaisten oma syy. Täsmällisesti sanoen Kärppien vaisuus menee päävalmentajan Mikko Mannerin ja hänen valmennustiiminsä piikkiin. Kyseessä on Mannerin kolmas kausi ja menossa on jo kolmas pelikirja. Tällaisesta kaverista ei tohdi tehdä Leijonien seuraavaa päävalmentajaa. Kai hän sielläkin ”kokeilisi” mitä sattuu.

Ennen kauden alkua Tampereen Ilvestä povattiin jopa mestariksi – hurjimmissa arvioissa. Alkukausi oli umpisurkea, nyt näyttää paremmalta. Mutta onko Ilves vieläkään suurin mestarisuosikki? Ja mihin viittaat, kun puhut siitä, että Ilves voisi kaataa pahimmat kilpailijansa pudotuspelisarjassa, mutta ei IFK:ta?

Sihvonen: Ei Ilves ole, ainakaan vielä, varsinainen mestarisuosikki. Ilves on haastaja, kuten HPK oli viime vuonna näihin aikoihin. Mutta arvioin, että Ilves antaisi juuri nyt nokkiin Kärpille ja Tapparalle, jos pudotuspelisarjat pelattaisiin välittömästi. Etenkin Kärpät on niin vaisu sekavuudessaan. Tappara taas on kankea kone, jonka pelaajien on vaikea pysyä Ilveksen nopeajalkajääkiekon perässä. IFK sen sijaan pelaa enemmän ja enemmän Meidän peliä, johon nuori Ilves pysähtyy. Huomautan, että Kärpillä ja Tapparalla on vielä aikaa pistää pelinsä kuntoon. Ilveksen vahvuudet ja haavoittuvuudet ovat samassa asiassa: pelaajien nuoruudessa.

Et siis pitänyt Tapparan Kärpät-voittoa mitenkään ”statement” -tason suorituksena?

Sihvonen: En ole nähnyt noin huonoa Kärppää yli puoleen vuosikymmeneen. Kärppien kotipelisapluuna on niin sekaisin kuin olla ja voi. Tapparan ei tarvinnut lähettää kuin yksi tai kaksi prässääjää Kärppien pakkien päälle ja Kärppien viisikko jäätyi täydellisesti. Pelaajat ovat täyden neuvottomuuden vallassa. Kärppien heikkouden takia peli ei kertonut paljoakaan Tapparan iskukyvystä, pois lukien ylivoimapeli. Se oli Tapparalta hyvää. Pelin isoin viesti oli se, että Kärpät on kotipelaamisensa kanssa pelillisessä kriisissä – tai ainakin sen partaalla.

KooKoo – viimeiset 11 ottelua: 10 voittoa. Voiko nyt puhua siitä, että tulos on seuraus tekemisestä? Ja mihin tämä ilmiömäinen tarina on oikein menossa? 

Sihvonen: Näen, että KooKoon osalta tulos on yhtä suoritusten kanssa. KooKoolla voisi olla jopa enemmän pisteitä, sillä he ovat hävinneet muutamia pelejä selvästä hallinnasta huolimatta. Jussi Ahokkaan pelillinen resepti on ollut selkeä – eli juuri se sama, jolla hän juhli Nuorten Leijonien kanssa maailmanmestaruutta. Tiivis viisikko, lyhytsyöttöpeliä ja rytmit kunnossa niin hyökätessä kuin puolustaessa. Mutta en olisi minä, jos en näkisi uhkakuvia. Aivan viimeisimmissä peleissään KooKoo on pelannut liian nopeasti pystyyn, mikä on hidastanut hyökkäyksiä. Ettei tässä nyt vain olisi käynyt klassisesti: kun valmentaja saa menestystä, niin sieltä jostain syvältä iskee sisäinen pakko ja usko, että sitä peliä pitää viedä oman vanhan maun mukaiseksi lätkäksi. Ahokkaan varsinainen tausta on kuitenkin Bluesin junioreista, joissa hän harjoitti pystysuunnan jääkiekkoa. Jos näin käy, niin KooKoo voi unohtaa kevään menestyksen hyvin pian.

Liigan runkosarjaa on jäljellä 20 kierrosta. Puhutaan siis loppukiristä. Onko joku, sinun mielestäsi, lyönyt jo hanskat tiskiin? Ja onko esimerkiksi Vaasan Sportilla tai Mikkelin Jukureilla enää mitään saumaa pudotuspelitaisteluun?

Sihvonen: Kahdeksan kärki on karussa muilta. Viisi seuraa taistelevat keskenään kahdesta jäljellä olevasta pudotuspelipaikasta. Se on realismia. Sportin ja Jukureiden tilanne on tukala. En sano, että heidän urakkansa on mahdoton, pelejä on sen verran jäljellä. Sanoisin, että seuroissa osataan tehdä omat laskutoimenpiteet. Liigaseurat kun ovat suljetun Liigan konkareita. Taskulaskimet kertovat kyllä pian, että missä nostetaan kädet pystyyn ja missä aletaan lyödä pelaajia lihoiksi. Sekin on realismia – valitettavaa sellaista. 

Lue myös:

    Uusimmat