Mitä haittaa siitä on, jos ajaa 5 km/h alle nopeusrajoituksen? Näistä syistä kuljettajan tulisi huomioida mittarivirhe

Osaatko antaa linja-autolle riittävästi tilaa? Näin paljon se sitä vaatii 8:36
Näin paljon tilaa linja-auto tarvitsee liikenteessä.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka lauantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.

Kysymys: Miksi kuljettajan pitäisi huomioida mittarivirhe? Mitä haittaa on, jos ajaa esimerkiksi 5 km/h alle nopeusrajoituksen?

Vastaus: Kuorma- ja linja-autoissa nopeusmittarit näyttävät pääsääntöisesti täsmälleen oikeaa nopeutta. Tämä johtuu siitä, että niiden ajopiirturit ja nopeudenrajoittimet tarkastetaan säännöllisesti. Henkilö- ja pakettiautoihin näitä tarkastuksia ei sen sijaan tehdä, mikä näkyy usein aika suurinakin mittarivirheinä.

Direktiivi edellyttää auton nopeusmittarin näyttävän vähintään todellista nopeutta. Ylöspäin poikkeamaa sen sijaan sallitaan.

Eri autoissa nämä poikkeamat ovat eri suuruisia. Nopeusmittarin lukemaan vaikuttavat muun muassa rengaskoko, renkaiden kuluneisuus ja käytetyt rengaspaineet. Jos autossa on erikokoiset renkaat kesä- ja talvirenkaina, on mittarivirhe erilainen kesällä ja talvella.

Autonvalmistajat kalibroivat nopeusmittarit tietyn kokoisilla renkailla ja paineilla, joista poikkeaminen aiheuttaa poikkeamia myös mittarin näyttöön.

Samankin auton mittarivirhe saattaa vaihdella

Osassa autoja mittarivirheille on tyypillistä, että virhe ei pysy samansuuruisena kaikilla nopeuksilla ajettaessa. Esimerkiksi mittarin mukaan 44 km/h ajettaessa todellinen nopeus saattaa olla 40 km/h, mutta nostettaessa mittarinopeus arvoon 84 km/h, saattaa todellinen nopeus ollakin enää 77 km/h.

Jos liikennevirrassa liikkuvien autojen keskinäiset nopeudet vaihtelevat olennaisesti, ilman järkevää syytä, ei liikenne ole kovin sujuvaa.

Selvästi alle nopeusrajoituksen hyvissä olosuhteissa, mittarivirheen vuoksi, ajeleva alkaa myös herkästi ärsyttää muita tienkäyttäjiä aiheuttaen provosoitumista, jonka seuraukset ovat herkästi ennalta-arvaamattomia.

Todellisen nopeuden selvittäminen kannattaa

Todellisen nopeuden ja mittarivirheen suuruuden selvittämiseksi on olemassa hyviä apuvälineitä, kuten teiden varsilla olevat nopeuden näyttötaulut, navigaattorin tarkka nopeusnäyttö sekä erilaiset, älypuhelimeen ladattavissa olevat, nopeusmittarisovellukset.

Vaikka suosittelenkin selvittämään oman auton mittarivirheen, on kuitenkin syytä muistaa, että näiden erilaisten apuvälineiden ei pidä antaa liiaksi varastaa kuljettajan huomiota. Esimerkiksi matkapuhelimen käyttö on kielletty niin, että pitää sitä kädessä – sen sijaan matkapuhelimeen ladattu nopeusnäyttöapplikaatio on erittäin käyttökelpoinen puhelimen ollessa asianmukaisessa telineessä.

Lue myös:

    Uusimmat