Mainos

Mitä eroja koroilla on? Kotia kohti -ohjelman Mira Kasslin vastaa

AVAn uuden Kotia kohti -ohjelman asuntoasiantuntijat, kiinteistönvälittäjä Mira Kasslin ja sisustussuunnittelija Tea-Mariia Pyykönen vastaavat kinkkisiin kysymyksiin kodeista. Lue Mira Kasslinin vastaus ensimmäiseen kysymykseen: Mitä eroja asuntolainan koroilla on?

"Olen ostamassa asuntoa, mutta hukassa erityisesti korkojen suhteen. Mitä käytännön eroja asuntolainan korkovaihtoehdoilla on?"

Näin asiaa selventää Kotia kohti -ohjelman

Kiinteä korko

– Sopii sellaiselle, joka ei halua tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä laina-aikana. Isoja lainasummia en sitoisi yksistään kiinteään korkoon, mutta esimerkiksi puolet tai kolmasosa lainasta voisi olla mielenkiintoinen vaihtoehto. Nyt (2013) kiinteät korot ovat todella matalalla.

Euribor

– Euribor-korot ovat samat kaikissa pankeissa, mutta kaikki eivät myönnä viitekoroksi esimerkiksi yhden tai kolmen kuukauden Euriboria. Kuuden kuukauden ja 12 kuukauden Euribor-korko on hyvä vaihtoehtoja lainanottajalle.

Euribor (Euro Interbank Offered Rate) julkaistaan päivittäin. Se on kaikille euromaille yhteinen viitekorko.

Prime-korko

– Prime-korot vaihtelevat suurestikin pankista riippuen. Pankki itse määrittelee Prime-koron arvon, mutta niiden liikkeet ovat suhteellisen maltillisia. Prime-korko ovat nykyisessä korkomarkkinassa kalleimmasta päästä.

Asuntolainan korko muodostuu aina kahdesta osasta: viitekorosta ja pankin omasta marginaalista. Viitekoron voi valita itse, pankki määrittää oman marginaalinsa. Lainaa kilpailuttamalla juuri marginaalin määrä voi muuttua esimerkiksi sen vuoksi, kuinka kauan kilpailutettavan pankin asiakkaita ollaan oltu tai miten pankkiasiointiaan keskitetty.


Esitä kysymys Mira Kasslinille tai Tea-Mariia Pyyköselle:

Kotia kohti AVAlla maanantaisin klo 21

Katsomo-video ei ole saatavilla


AVA / Jenni Junkala

Kuva: AVA

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja