Mistä on turvallinen vanhuus tehty?

Kun ikä lisääntyy ja fyysinen kunto heikkenee, saattaa mieleen ponnahtaa useita kysymyksiä omasta turvallisuudesta. Onko ikäihmisen esimerkiksi syytä pelätä väkivaltaa?

Ei ole, sanoo Pirjo Kunnari. Hän on varajohtajana Naisten Valmiusliiton koulutustapahtumassa, jossa pureudutaan muun muassa siihen, minkälaisia haasteita ikääntyminen aiheuttaa turvallisuudelle.

Kunnari on sitä mieltä, etteivät vanhukset joudu väkivallan uhreiksi niin usein kuin äkkiseltään saattaa tuntua.

− Minulla on sellainen olo, että media vähän liioittelee näitä tapauksia. Ei niitä kuitenkaan kovin usein tapahdu, Kunnari painottaa.

Vaikka väkivalta ei ole uhkista suurin, kannattaa ikäihmisten pitää muutamia asioita mielessään.

− On kulkureita ja kaupustelijoita, jotka yrittävät huijata ikäihmisiltä rahaa. Ei siis kannata avata ovea ihan jokaiselle ovikellonsoittajalle.

Kunnarilla on käytännön niksi varkaiden varalle.

− Arvoesineet on hyvä valokuvauttaa. Varsinkin vanhuksilla muisti saattaa olla sellainen, ettei kaikkia arvoesineitä muistakaan.

Kunnarin mielestä ikääntyvän ihmisen kannattaa välttää tapahtumia, joissa on paljon ihmisiä.

− Sellaisissa tapahtumissa kasvaa aina riski sille, että jotain tapahtuu, Kunnari muistuttaa.

Kuopiossa sattui keväällä ikävä tapaus, jossa mies ampui torilla täysin sivullisen naisen. Tämä oli yrittänyt rauhoitella aseen kanssa heilunutta miestä. Kunnari sanookin, ettei liian utelias kannata olla.

− Jos joku käyttäytyy uhkaavasti, kannattaa lähteä pois, eikä mennä kyselemään, Kunnari neuvoo.

"Kyllä minäkin pelkäsin"

Pirjo Kunnari muistuttaa, että kertaus on opintojen äiti.

− Tiedän opettajana, että vasta viidennen kerran jälkeen asia menee perille. Siksi esimerkiksi kerrostalojen hätäohjeita pitäisi opetella usein.

Muutenkin hätätilanteissa toimimista pitäisi harjoitella etukäteen. Kunnarilla on antaa asiasta omakohtainen esimerkki.

− Kun harjoituksissa käytin ensimmäistä kertaa sammutuspeittoa, kyllä minä pelkäsin! Monet ovat sanoneet samaa, mutta harjoituksissa melkein pakotan heidät kokeilemaan. Muuten sitä ei osaa toimia tositilanteessa oikein, Kunnari valistaa.

Sammutuspeiton ja muiden turvallisuusasioiden saloihin pääsee tutustumaan Tikkakoskella syyskuun viimeisenä viikonloppuna. Naisten Valmiusliitto ja Maanpuolustuskoulutusyhdistys järjestävät Luonetjärven varuskunnassa Tikka 2009 -koulutus- ja harjoitusviikonlopun. Viikonlopun kaikki aiheet koskevat tavalla tai toisella arjen turvallisuutta.

− Järjestämme tällaisia tapahtumia kaksi kertaa vuodessa, Tikka 2009 -tapahtuman varajohtaja Kunnari kertoo.

− Viime keväänä Kauhavalla oli noin 200 osallistujaa. Vanhin nainen oli 75- ja nuorin 17-vuotias. Olipa paikalla jopa samasta perheestä kolme sukupolvea edustettuna, Kunnari iloitsee.

Linkki:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja