Kohuttu lista julkaistiin, mutta kuka on Jeffrey Epstein? Tämä kaikki tiedetään

Epsteinin lista julkaistiin Yhdysvalloissa – mukana kaksi ex-presidenttiä 3:37
Epsteinin lista julkaistiin – mukana kaksi yhdysvaltain ex-presidenttiä

Miljardööri Jeffrey Epstein tuomittiin seksuaalirikoksista kahdesti. Hänen ystäväpiiriinsä kuului niin kuninkaallisia, presidenttejä kuin julkisuuden henkilöitä. 

Tällä viikolla Yhdysvalloissa on julkistettu satoja sivuja asiakirjoista, jotka liittyvät seksirikoksista syytetyn miljardööri Jeffrey Epsteinin syytteisiin. Epstein oli vaikutusvaltainen mies, joka ensimmäisen seksirikoksiin liittyvän vankilatuomionsakin jälkeen oli tuttu näky Hollywoodin kutsuvierasjuhlissa. 

Vuonna 2019 vankilaselliinsä hirttäytyneellä Epsteinillä oli syytetysti satoja uhreja, joista nuorimmat olivat vain 11-vuotiaita. Ensimmäistä kertaa Epstein pidätettiin epäiltynä alaikäisten tyttöjen hyväksikäytöstä jo 2000-luvun alussa. 

Epsteinin syytettiin maksaneen nuorille tytöille muun muassa hieronnoista, jotka muuttuivat seksuaalisiksi. Yhdysvaltalaiskanava NBC:n mukaan Epstein käytti tyttöihin muun muassa seksileluja hierontojen aikana. 

Kesäkuussa 2008 Epstein teki syyttäjä Alexander Acostan kanssa sopimuksen tunnustuksesta ja myönsi syytteet prostituutiosta sekä alaikäisen prostituutiosta välttääkseen vakavammat syytteet. Hänet määrättiin 18 kuukauden vankeuteen ja vapautettiin ennenaikaisesti heinäkuussa 2009. Acosta menetti paikkansa silloisen presidentin Donald Trumpin työministerinä vuonna 2019, kun yhteys Epsteiniin nousi julkisuuteen.

Pedofiilisaari

Epsteinin on kerrottu lennättäneen vieraita eripuolilla maailmaa sijaitseville huviloilleen yksityiskoneella, joka tunnetaan yleisesti nimellä Lolita Express. Koneella on syytteiden mukaan kuljetettu arvovaltaisten vieraiden lisäksi alaikäisiä tyttöjä Epsteinin ja tämän vieraiden hyväksikäytettäväksi. 

Epstein omisti kiinteistöjä ympäri maailmaa sekä oman saarensa Karibialla. Neitsytsaarilla sijaitsva Little Saint Jamesin saari oli kohteista erityisen pahamaineinen. Saarta on nimitetty muun muassa Epsteinin saareksi, Syntien saareksi sekä Pedofiilisaareksi. Vieraskirjaan saarella on kuulunut ainakin prinssi Andrew ja fyysikko Stephen Hawking.

Edesmenneen kuningatar Elisabetin toiseksi vanhin poika, 63-vuotias prinssi Andrew luopui kuninkaallisista tehtävistään vuonna 2019 tultuaan ryöpytetyksi Epsteiniin liittyvässä kohussa. Virginia Giuffre, ent. Roberts syytti prinssiä sekä Epsteinia seksuaalirikoksista. 

Giuffren mukaan hänet pakotettiin harrastamaan seksiä prinssi Andrew'n kanssa kolme kertaa Lontoossa, New Yorkissa sekä Epsteinin omistamalla yksityisellä saarella Karibialla 2000-luvun vaihteessa. Väitetyt teot alkoivat Giuffren ollessa 17-vuotias ja prinssi Andrew'n ollessa suurin piirtein nelikymppinen.

Vaikutusvaltaiset ystävät 

Epsteinin vaikutusvaltaisiin ystäviin on kuulunut niin presidenttejä, kuninkaallisia, yritysjohtajia kuin Hollywood-tähtiä, joiden nimiä on nyt julkistettu satojen sivujen oikeudenkäyntiasiakirjoissa liittyen Epsteinin seksirikossyytteisiin. 

Julki tulleiden henkilöiden joukossa ovat muun muassa entiset presidentit Bill Clinton ja Donald Trump, joita ei kuitenkaan epäillä seksuaalirikoksista. Maininta asiakirjoissa ei merkitse sitä, että henkilöitä epäiltäisiin rikoksista. 

Listalta löytyvät myös muun muassa muusikko Michael Jackson, näyttelijä Leonardo DiCaprio, ohjaaja George Lucas, näyttelijä Kevin Spacey, malli Naomi Campbell ja poliitikko Hillary Clinton

Epsteinin kuoleman jälkeen seksuaalirikosvyyhdin keskiöön joutui erityisesti brittiläinen seurapiirijulkkis Ghislaine Maxwell. Maxwelliä on pidetty Epsteinin tyttöystävänä ja rakastajattarena, mutta Epstein itse on tituleerannut Maxwellin tämän parhaaksi ystäväkseen.

Syyttäjän ja uhrien mukaan Maxwell värväsi tyttöjä ja naisia Epsteinin hyväksikäytettäväksi 1990-luvulta lähtien. Joissain tapauksissa nainen osallistui hyväksikäyttöön itsekin tai oli jopa paikalla seuraamassa hyväksikäyttöä. 

Maxwell todettiin syylliseksi vuonna 2021 viiteen kuudesta syytteestä. Vakavin syyte, josta Maxwell todettiin syylliseksi, oli alaikäisen ihmiskauppa seksuaalisessa hyväksikäyttötarkoituksessa, jonka maksimirangaistus on 40 vuotta vankeutta.

Ura 

New Yorkin kasvatti Epstein on tunnettu vaikutusvaltaisena ja varakkaana liikemiehenä. Rahoitusalalle hän päätyi alkujaan opettajan pestistä. Fysiikkaa ja matematiikkaa opiskellut Epstein opetti New Yorkissa Daltonin yksityiskoulussa kyseisiä aineita 1970-luvun puolivälissä Upper East Siden arvoalueella, kun eräs hänen oppilaidensa vanhemmista kertoman mukaan tarjosi Epsteinille töitä Wall Streetiltä sijoituspankki Bear Stearnsistä. 

Epstein eteni yhtiössä partneriksi neljässä vuodessa, mutta sai lähtöpassit epäiltynä lain rikkomisesta. Vuonna 1981 Epstein aloitti oman konsulttiyrityksensä Intercontinental Assets Groupin, joka auttoi asiakkaitaan saamaan takaisin varoja vilpillisiltä meklareilta ja asianajajilta. 

Myöhemmin Epstein työskenteli myös pyramidihuijaukseksi todetussa Towers Financialissa, perusti muun muassa varainhoitoyrityksen J. Epstein & Companyn ja teki miljoonasijoituksia. Varallisuutta ja vaikutusvaltaisia ystäviä kertyi, eikä aina puhtain paperein. 

Kuolema

Epstein pidätettiin jälleen heinäkuun alussa vuonna 2019 saatuaan syytteet alaikäisten tyttöjen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja seksikaupasta. Rikokset ajoittuivat vuosien 2002 ja 2005 välille, jolloin esitutkinnan mukaan Epsteinilla oli ainakin 36 alaikäistä uhria. 

Epstein kiisti syyllisyytensä esitettyihin rikossyytöksiin. Häntä olisi saattanut odottaa 45 vuoden vankeusrangaistus.

Epstein yritti itsemurhaa sellissään ensimmäistä kertaa heinäkuussa odottaessaan oikeudenkäyntiä. Hänet löydettiin sellistä tajuttomana ja hänen kaulassaan oli ruhjeita. Hänet siirrettiin itsetuhoisille vangeille tarkoitetulle osastolle, mutta hänet siirrettiin sieltä nopeasti takaisin normaalille osastolle.

Lopulta Epstein löytyi sellistään hirttäytyneenä odottaessaan oikeudenkäyntiä elokuussa 2019 New Yorkissa sijainneessa vankilassa. Epstein oli kuollessaan 66-vuotias.

Lue myös:

    Uusimmat