Mistä iltapäivätoimintaa pienille koululaisille? "Jos kunta ei järjestä, vanhemmat keräävät rahat itse"

Järkevää tekemistä koulun jälkeen 8:16

Iltapäivätoiminnan järjestämistä ei ole velvoitettu kunnille, vaikka niillä siitä vastuu onkin. Mitkä eri tahot järjestävät iltapäivätoimintaa? Aiheesta olivat Huomenta Suomessa keskustelemassa Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes sekä Yhtenäiskoulun vanhempainyhdistyksen varapuheenjohtaja Jenni Arnkil.

Kunnat tuottavat järjestettyä iltapäivätoimintaa vain ensimmäistä ja toista vuosiluokkaa käyville koululaisille. Sitä vanhemmille koululaisille vastuu koulupäivän loppumisen jälkeisestä kerhotoiminnasta on esimerkiksi seuroilla, yhdistyksillä ja seurakunnilla.

Yhtenäiskoulun vanhempainyhdistyksen varapuheenjohtaja Jenni Arnkill kertoo, hänen edustamansa vanhempainyhdistys on järjestänyt itse kerhotoimintaa. Mahdollisia kustannuksia on katettu varainkeruulla.

– On paljon vanhempainyhdistyksiä, jotka järjestävät kerhotoimintaa, Suomen Vanhempainliiton toiminnan johtaja Ulla Siimes sanoo.

Osa yhdistyksistä hakee jopa kerhotoimintaan avustusta ministeriöstä ja järjestää toimintaa saaduilla varoilla.

– Vanhemmat ovat tosi aktiivisia järjestämään kerhotoimintaa, Siimes kertoo.

Joissakin kunnissa järjestetään iltapäivätoiminnan lisäksi aamutoimintaa kunnan tai seurojen tai yhdistysten toimesta. Toiminta on tarkoitettu niille koululaisille, joilla koulu alkaa aamuisin vasta yhdeksältä tai kymmeneltä.

– Pienelle koululaiselle se aamu saattaa olla vielä hankalampi yksinolemisen suhteen kuin iltapäivä, Siimes kertoo.

Siimeksen mukaan järkevintä olisi, jos kunnat oikeasti huolehtisivat siitä, että toimintaa olisi kaikille pienille koululaisille tarjolla. Tämä tarkoittaisi vähintään ensimmäistä ja toista luokkaa. Tällöin koulupäivää ennen tai sen jälkeen olisi tarjolla järjestettyä toimintaa, josta valita itselleen mieluisaa tekemistä. 

Lue myös:

    Uusimmat