400 000 koululaista on aloittanut tänä syksynä uuden harrastuksen – kiitos Suomen mallin maksuttomuuden: Mutta kuka osaisi ohjata TikTok-tanssia nuorille?

Yli puolet koululaisista haluaa aloittaa tänä syksynä uuden harrastuksen. Mieluiten parkourin, pelisuunnittelun tai ruuanlaiton. Tai miksei vaikka metsästyksen tai mopon rassauksen, selviää opetus-ja kulttuuriministeriön tekemästä valtakunnallisesta koululaiskyselystä.

Lasten ja nuorten toiveisiin on vastattu, sillä tänä syksynä noin 400 000 koululaista on päässyt aloittamaan uuden harrastuksen. Harrastamisen Suomen malli tarjoaa mahdollisuuden maksuttomaan harrastukseen koulupäivän yhteydessä.

– Korona-aika ja harrastusten keskeytyminen tai siirtyminen erilaisiin etäsovelluksiin on entisestään kasvattanut lasten ja nuorten tarvetta yhteisölliseen tekemiseen ja harrastamiseen sekä aikuisten ja ystävien läsnäoloon, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriön nuorisotyön ja -politiikan johtaja Henni Axelin.

Etsitään TikTok-tanssien ohjaajaa

Harrastukset on pyritty luomaan koululaisten omien mieltymysten mukaan. Axelin toteaa, että tämä on aiheuttanut alkuvaiheessa lisähaastetta sopivien ohjaajien löytämiseksi.

– Haastetta tuo heti koulupäivän jälkeen tapahtuva toiminta, joka ei mahdollisesti sovi ohjaajien muuhun aikatauluun. Toisaalta, monilta uusilta harrastustoiveilta saattaa puuttua vakiintunut ohjaaja, kuka vaikka on TikTok-tanssin tai yhteiskuntavaikuttamisen ammattitaitoinen ohjaaja? Lisäksi oman haasteensa ohjaajien löytämiseen on tuonut tiettyjen harrastusten, kuten parkourin suursuosio koululaiskyselyssä.

Ensimmäiset harrastuskerhot käynnistyivät viime viikolla. Axelin kehuu kuntien toimintaa ja innovointia nopeassa aikataulussa. Apua ohjaajien löytymiseen saa mm. harrastamisen Suomen mallin yhteyspisteen kautta.

Harrastustoiminnan koordinoinnista vastaavat kunnat, mutta harrastuksen järjestäjinä voivat olla järjestöt, urheiluseurat, nuorisojärjestöt tai yksityiset toimijat. Valtion avustusta harrastustoiminnalle sai tulevalle lukuvuodelle 235 kuntaa yhteensä 17 miljoonaa euroa.

Aiheesta keskustellaan lisää MTV3:n Viiden jälkeen -ohjelmassa torstaina 9.9. kello 17.30.



Lue myös:

    Uusimmat