Missä vaiheessa kannattaa tunnustaa rakkautensa parisuhteessa? Asiantuntija vastaa

Ei liian aikaisin, mutta ei liian myöhäänkään. Milloin on hyvä hetki tunnustaa rakkautensa kumppanille?

– Mitä tulee rakkauteen, meillä ei ole hajuakaan siitä, mistä puhumme, täräyttää kliininen psykologi Lawrence Siegel  Men's Health -sivustolla.

Rakkautta on vaikea selittää. Miten näin hämmentävän tunteen pystyy sitten kommunikoimaan kumppanille – ja ennen kaikkea, milloin?

Mitä tunnet?

Tärkein kysymys ensin. Tuntuuko sinusta siltä, että todella rakastat kumppaniasi?

– Oikea hetki sanoa se, on silloin, kun se tuntuu oikealta, sanoo Siegel.

Siegelin mukaan vaistoa on helpompi noudattaa silloin, kun ihmiselle on selkeää, mitä hän yrittää sanoa. Asiantuntijan mukaan enemmän on tilanteita, jolloin rakkautta ei pitäisi tunnustaa.

Onko se rakkautta?

Oletko todella rakastunut vai vasta vahvasti ihastunut?

Kysy itseltäsi, mitä jää jäljelle, jos pintapuoli haalistuu. Kumppanisi voi olla hyvännäköinen, seikkailunhaluinen, rohkea, hyvin toimeentuleva – hänellä voi olla paljon piirteitä, joista olet viehättynyt. Mutta jos otat huomioon kaikki vähiten viehättävätkin piirteet ja olet valmis jäämään, kyseessä saattaa olla tosiaan rakastuminen.

VIDEO: Onko rakkaus tunnetta vai tiedettä? Video jatkuu artikkelin alla.

Rakkaus – tunnetta vai tiedettä? 10:00

Tuntuuko sinusta, että sinun pitää sanoa se?

Sinun ei pitäisi tunnustaa rakkauttasi, jos se tuntuu sinusta velvollisuudelta. Sinusta saattaa tuntua, että kolmen kuukauden seurustelun jälkeen se pitäisi sanoa tai ainakin silloin, jos kumppani sanoo sen ensin.

Mutta jos tunne ei tule suoraan sisimmästäsi, sinun ei pitäisi sanoa mitään. Rakkaudentunnustus velvollisuudesta aiheuttaa vain ongelmia myöhemmin. Sen sijaan on hyvä keskustella tunteista ja parisuhteen tasosta.

– Kaikki tai ei mitään -asenne ei pääty hyvin, Siegel varoittaa.

Arvioi ajoitus

Jos tiedät 100-prosenttisesti olevasi rakastunut, voit tietenkin sen kumppanillesi kertoa. Ajoitusta kannattaa kuitenkin miettiä.

Oletteko juuri harrastaneet seksiä? Parempi odottaa vielä. "Minä rakastan sinua" seksin jälkeen heitettynä voi olla hämmentävää ja tuntua toisesta henkiseltä väijytykseltä.

Oletko epävarma ja kaipaat jonkinlaista vahvistusta? Parempi odottaa. Rakkaudentunnustus epävarmuuden tai omistushalun vuoksi ei ole resepti onneen.

Kuinka kauan olette seurustelleet? Saattaa tuntua, että rakastat toista kuukauden seurustelun jälkeen, mutta muista, että vie aikaa tutustua toiseen kokonaisvaltaisesti. Ihminen tuppaa olemaan parhaimmillaan ensimmäiset puoli vuotta. Kun suojaukset alkavat laskea, alkavat kaikki puolet näkyä, niin hyvässä kuin pahassakin. Jos ette ole vielä edes riidelleet, on parempi odottaa, ennen kuin lausuu tärkeät kolme sanaa.

Milloin sitten?

Kerro se hänelle, kun olet varma, että todella rakastat. Tarkoittaen sitä, ettei sinulla ole pakottavaa tarvetta kuulla sitä häneltä takaisin, etkä hyödy sen sanomisesta mitään, etkä sano sitä reaktiona esimerkiksi seksiin.

Sano "minä rakastan sinua", kun rakastat. Jos et tiedä, miltä rakkaus tuntuu, on parempi odottaa.

Lue myös:

    Uusimmat