Mainos

Missä joutsenet luuraavat? – BirdLife kartoittaa kansallislinnun reittejä ja kohtalokkaita sähkölinjoja

Tänä viikonloppuna bongaillaan joutsenia. BirdLife Suomen tapahtuman tarkoituksena on selvittää, missä joutsenet levähtävät ja minkä verran lintuja on.

Edellisen kerran joutsenbongaus järjestettiin kolme vuotta sitten. Tuolloin syyskannan suuruudeksi arvioitiin noin 70 000 laulujoutsenta.

Syyskanta muodostuu Suomessa pesivistä pareista, niiden poikasista, pesimättömistä esiaikuisista linnuista ja Suomen kautta muuttavista Venäjän joutsenista, kertoo järjestö. Joutsenmäärät ovat suurimmillaan juuri syksyisin.

Joutsenhavaintojen lisäksi BirdLifelle voi ilmoittaa paikkoja, joissa sähköjohdot voivat vahingoittaa joutsenia. Useampi kuin joka toinen raportoitu kuollut laulujoutsen on kuollut sähköjohtotörmäykseen, BirdLife kertoo.

Sähköjohtokuolemia voidaan vähentää johtoihin kiinnitettävillä huomiopalloilla.

Havaintoja voi kertoa esimerkiksi http://www.joutsenbongaus.fi-sivustolla. Sen tietoja päivitetään jo tästä viikonvaihteesta alkaen. 

Laulujoutsen on Suomen kansallislintu, ja se pesii koko maassa. Sen sijaan kyhmyjoutsenta tavataan pääosin rannikoilla ja saaristossa, mutta jonkin verran myös sisämaan vesistöissä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.