Mainos

Missä he ovat nyt? Salkkareiden alkuperäisnäyttelijä väitteli itsensä tohtoriksi: "En haluaisi enää elää julkisen katseen alla"

Salattujen elämien alkuperäishahmo Katja Vainio vieraili sarjassa viimeksi vuonna 2013. Katjan roolissa nähty Anu Koskinen ei ole kaivannut julkisuutta.

Muistatko vielä Salattujen elämien Jennin ja hänen siskonsa Katja Vainion, tumman, älykkään ja hyvin kouluttautuneen naisen? Katjan roolissa nähtiin Anu Koskinen, 44, joka näytteli sarjassa yhtämittaisesti vuosina 1999-2003. Lisäksi Koskinen on sen jälkeen vieraillut kolmesti Pihlajakadulla Katjan roolissa vuosina 2004, 2011 sekä 2013.

Sarjassa sisustussuunnittelijana työskentelevä Katja kärsi useampaan otteeseen mielenterveysongelmista. Hän muun muassa rakastui siskonsa baarista bongaamaan Toni Veijalaiseen ja nimitti Jennin poikaa Nikoa omaksi pojakseen.

Anu Palevaaran näyttelemä Jenni Vainio menehtyi maaliskuussa 2013, kun Seppo Taalasmaata ja Kuulien perhettä vainonnut Heiskanen ampui Jennin vahingossa Pihlajakadun rappukäytävän eteen luullen tätä Sepoksi. Katja nähtiin tuolloin mukana Salkkareissa muutaman jakson verran.

Katja poistui sarjasta seuraavassa jaksossa, kun Jenni-siskolle pidettiin pienimuotoinen muistotilaisuus. Tämän jälkeen Katja hyvästeli osan talon asukkaista ja nousi auton kyytiin mukanaan Jenni, joka haudattiin Lempäälään. Tämän jälkeen hahmoa ei ole enää nähty. 

Anu Koskinen kertoo, että Salkkareiden jälkeen hänen elämässään on tapahtunut suuria asioita. Yksi niistä on teatteritaiteen tohtoriksi väitteleminen.

– Tällä hetkellä teen tohtoritutkinnon jälkeistä taiteellista tutkimusta. Se liittyy ilmastonmuutokseen ja erääseen ranskalaiseen filosofiin. Sen pohjalta olen tehnyt esityksen KokoTeatterille nimeltä Tältä planeetalta, Koskinen kertoo MTV:lle.

Näyttämöllä nähdään Anu Koskisen lisäksi näyttelijä Jaana Pesonen sekä Salkkareista tutut Nora Rinne ja Riku Korhonen

– Olen aina ollut kiinnostunut mahdollisuudesta väitellä tohtoriksi asti. Kun aloitin Teatterikorkeakoulussa, se oli vielä kovin uutta. Olin jo silloin tietoinen siitä, että voisin joku päivä väitellä tohtoriksi. Tutkiminen, lukeminen ja kirjoittaminen kiinnostavat minua. En kadu ollenkaan, että lähdin tälle polulle. Väitöskirja on avannut minulle monia uusia ovia.

Siskosten tiet erosivat

Tohtoritausta ei ole tarkoittanut Koskiselle sitä, etteikö hän voisi yhä heittäytyä Katja Vainioksi. Viimeksi hän teki niin vuoden 2013 loppupuolella, kun häntä pyydettiin sarjaan muutamaksi päiväksi.

Vaikka Koskinen oli päättänyt, että hän keskittyy tohtoritutkintoonsa, ei hän voinut kieltäytyä tarjouksesta. Hän halusi, että Katja pääsisi hyvästelemään siskonsa vielä viimeisen kerran. 

– Oli hienoa, että Jennin kuolema tehtiin siten, että Katja ja Jenni ehtivät vielä hyvästellä toisensa. Vaikka olin tehnyt aivan erilaisia projekteja siinä välissä, oli hauskaa palata. Minusta on hienoa, että elämässä voi yhdistää täysin erilaisia työtehtäviä. Yhtenä päivänä olen tutkija ja toisena päivänä näyttelen Salkkareissa. Se oli myös nostalgista. Tuntui kuin olisin matkannut takaisin nuoruuteen, Koskinen sanoo.

Koskinen aloitti näyttelemisen Salatuissa elämissä 26-vuotiaana. Sarjaan haettiin tuolloin useita näyttelijöitä. Koskista kaavailtiin alun perin täysin eri rooliin. 

– Minua ajateltiin ensin Laura Kivirannan rooliin. Mutta kun Jennin rooliin löydettiin sopiva näyttelijä, Anu Palevaara, päädyinkin Katjan rooliin. Muistan, että sarjan alkuaika oli jollain tapaa aika huoletonta. Työporukka puhalsi yhteen hiileen, Koskinen muistelee. 

Hän on edelleen silloin tällöin tekemisissä entisten Salkkarit-kollegoiden kanssa. 

– Siitä on pitkä aika, kun olen viimeksi nähnyt muita Salkkarit-kollegoita. Anu Palevaara ja Tommi Taurula olivat lähimmät työkaverini, ja heihin olen ollut yhteydessä vielä Salkkareiden jälkeenkin. Olisi kiva olla enemmänkin yhteydessä heihin, Koskinen pohtii.

Pois valokeilasta 

Julkisuutta Koskinen ei kaipaa. Jatkuva valokeilassa eläminen ei sopinut hänelle.

– En haluaisi enää elää samanlaisen julkisen katseen alla. Se oli aika rankkaa. Koen oloni paljon rennommaksi nyt, kun minua ei tarkkailla samalla tavalla. Nykyinen elämäntapa sopii minulle paremmin. En koe olevani Salkkarit-näyttelijä, vaikka se hauskaa olikin.

Välillä ihmiset tunnistavat hänet yhä kadulla, mutta nuoret Salkkarit-fanit eivät enää osaa yhdistää häntä sarjaan.

– Harvemmin minua enää yhdistetään Salkkareihin. Luulen, että olen tällä hetkellä aika erinäköinenkin kuin 18 vuotta sitten, Koskinen naurahtaa.

– Välillä käy ilmi, että ihmiset muistavat minut yhä sarjasta, mutta olen huomannut, että esimerkiksi kouluikäiset eivät enää tiedä minua. Minulta ei kysellä nimmareita eikä perääni huudella. Se on huojentavaa. Sitä kesti kauan sen jälkeen, kun lähdin Salkkareista, Koskinen sanoo. 

"Paluu sarjaan ei olisi mahdottomuus"

Koskinen asuu Helsingissä perheensä kanssa. Viime vuonna hänet nähtiin taiteilija Tove Janssonin inspiroimassa Majakanvartija-näytelmässä.

– Olen tehnyt tutkijan työn ohessa myös puhtaasti näyttelijän töitä. Lisäksi olen opettanut Teatterikorkeakoulussa. Tekemistä riittää, ja mikä parasta, olen päässyt tekemään monipuolisesti erilaisia työtehtäviä.

Salkkareihin on palannut tasaiseen tahtiin sarjan entisiä näyttelijöitä. Toiset ovat jääneet pidemmäksi aikaa, osa on vain käväissyt. Miten Anu Koskinen vastaisi, jos häntä pyydettäisiin takaisin sarjaan?

– Ei se poissuljettua olisi. Olen aina ajatellut, että Katjan juonikäänteet ovat liittyneet jollain tapaa Jennin elämään. Sen vuoksi olen ajatellut, että kun Jenniä ei enää ole, ei ole Katjaakaan. Olisi vaikea ajatella, että olisin kovin pitkään mukana sarjassa, mutta jos aikataulut menisivät yksiin, niin ei paluu missään nimessä olisi mikään mahdottomuus, hän sanoo. 

Tältä planeetalta viimeinen esitys KokoTeatterissa 11.3.

Salatut elämät arkisin MTV3-kanavalla kello 19.30. Jaksot katsottavissa myös MTV Katsomossa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.