Miss Suomi rakastui turkkilaiseen saunaan: Parasta, mitä tiedän

Turkin Alanya teki vaikutuksen Lotta Hintsaan kevään missikiertueella.

Miss Suomi LottaHintsa ihastui kevään missikiertueella Alanyaan, jossa kuvataan myös suomalainen Matkaoppaat-ohjelma.

– En ihmettele, että Alanya on suosittu suomalaisten keskuudessa. Siellä on kaikki mitä kaipaa lomalla: ihana ranta, hyviä ravintoloita ja rento yöelämä, Hintsa sanoo.

Erityisesti Hintsan mieleen jäivät turkkilaiset saunat. "Turkkilainen sauna" on epävirallinen kutsumanimi hamamille.

Hieronta osa saunakokemusta

Hamamista löytyy camekaniksi kutsuttu pukuhuone, soğukluk eli kylmävesiosasto ja itse saunahuone hararet. Ennen saunomista lämmitellään kuumassa huoneessa. Saunaan ja sieltä pois liikutaan flip-flopeissa ja suureen kankaaseen kääriytyneenä.

Saunatila ei ole pieni, hämärä ja intiimi kuten Suomessa, vaan laaja ja kupolikattoinen. Ilmassa on myös suomalaisesta versiosta poiketen runsaasti vesihöyryä.

Saunassa on pesijöitä, jotka hierovat asiakkaan ensin kese-nimisellä hanskalla ja pesevät hänet sitten. Saunomiseen kuuluu oleellisena osana myös hieronta. Hierojia kutsutaan nimellä tellak. Hieronnan jälkeen viilennytään tarkoitukseen suunnitellussa tilassa. Turkkilaisessa saunassa ei olla täysin alasti; lisäksi miehet ja naiset saunovat erillään.

Turkissa on useita kuuluisia hamameja, kuten Eski Kaplıca. Se sijaitsee Bursan kaupungissa ja on peräisin 1300-luvulta. Monet hamameista ovat vuosisatoja vanhoja, mutta niissä saa edelleen kylpeä.

Lotan vinkit Turkkiin:

1. Syö kuten paikalliset. Pienet turkkilaiset mezet ovat maukkaita ja terveellisiä. Ne tarjoillaan pienissä kupeissa.

2. Rentoudu hamamissa. Turkkilaisessa saunassa on höyryistä ja kosteaa. Vaahtopesun ja hieronnan jälkeen olo on rentoutunut. Parasta, mitä tiedän!

3. Loikoile Kleopatra-rannalla. Teimme bikinikuvaukset Alanyan kuvankauniilla rannalla. Täällä vierähtää koko päivä.

4. Tee päiväristeily. Mikäli rannalla loikoillessa käy aika pitkäksi, tutustu kaupunkiin mereltä käsin. Myös lapset viihtyvät merirosvoaiheisilla päiväristeilyillä.


AVA/Maria Aarnio

Lähteet: Turkin Valtion Matkailutoimisto, Wikipedia, Lonely Planet, Visitsauna.fi, Turkki - pieni matkaopas

Kuvat: Turkin Valtion Matkailutoimisto

Lue myös:

    Uusimmat