Miss Helsinki -kilpailu ei ole enää missikisa – omistajat Mirella Merivirta ja Veronika Wirtanen kertovat, mistä on kyse

Mirella Merivirta ja Veronica Wirtanen uudistivat Miss Helsinki -kisan (nyk. Missio) kauttaaltaan.

Miss Helsinki -kilpailu julkisti perjantaina 4. elokuuta tämän vuoden finalistinsa sekä kilpailun uuden nimen. Vastaisuudessa kilpailu kantaa nimeä Missio, ja se keskittyy naisten uran kehittämiseen ja yritystoiminnan rakentamiseen. 

Miss Helsinki -kilpailu koki brändiuudistuksen jo viime vuonna, jolloin sen konsepti vaihtui yrittäjyys- ja bisneskilpailuun. Tuolloin kisaan jätettiin kuitenkin myös hieman vanhaa ja entuudestaan tuttua, muun muassa nimen tasolla.

Tänä vuonna kilpailusta karistetaan kuitenkin vähäkin vanha pois. Kilpailun omistajat Mirella Merivirta ja Veronika Wirtanen kertovat nyt MTV Uutisille, miksi Miss Helsinki -kilpailu päätettiin laittaa kauttaaltaan remonttiin.

Kaksikon mukaan uusi kilpailuformaatti alkoi viime vuonna kehittyä pitkälti heidän omien yritystoiminnan perustamiseen liittyvien kokemustensa sekä yhteiskunnallisten, yrittäjyyteen ja uramaailmaan linkittyvien teemojen, kuten naisyrittäjien määrän sekä miesten ja naisten välillä uramaailmassa vallitsevan eriarvoisuuden pohjalta. 

– Näimme selkeästi, mihin haluamme pistää näppimme. Sitten rupesimme luomaan tätä uutta formaattia, Merivirta sanoi.

Merivirran mukaan kilpailu haluttiin uudistaa asteittain. Vuonna 2022 tiedotettiin, että kilpailun uusi nimi on Miss Helsinki New Era, ja että bisnes ja yrittäjyys -kilpailukonseptissa kilpailijoilla on kolme kuukautta aikaa rakentaa kiinnostava ja menestyvä liiketoiminta kouluttajien tuella. 

– Kun aiempi konsepti oli missikisa ja uusi formaattimme on bisneskilpailu, niin ei voinut kertaheitolla vain räväyttää kaikkea pois. Teimme niin, että pidimme puolet vanhaa ja puolet uutta, Merivirta sanoo.

Jatkossa kyseessä on kuitenkin puhtaasti bisneskilpailu, jossa misseydellä ei ole Merivirran ja Wirtasen mukaan minkäänlaista merkitystä. Missio-kilpailussa luodaan uusia yrityksiä ja kasvatetaan ja kehitetään jo olemassa olevia.

Miss Helsinki -nimestä puolestaan haluttiin eroon, sillä se luo Merivirran ja Wirtasen mukaan tietynlaisia mielikuvia kauneuskilpailusta.

– Mielestämme kauneudesta kilpaileminen ei vaan toimi vuonna 2023, Merivirta toteaa.

– Missi ei voi olla äiti tai naimisissa, sinun pitää olla tietyn ikäinen... Meidän kilpailussamme voit olla äiti, naimisissa tai vaikka 50-vuotias. Meillä ei ole rajoituksia, Wirtanen jatkaa.

Merivirta ja Wirtanen ovat molemmat sitä mieltä, että kilpailun kokonaisvaltainen muutos on ollut kannattava päätös. Heidän mukaansa myös esimerkiksi kilpailun taustajoukot suhtautuvat siihen suurella luotolla.

Kritiikiltä ei kuitenkaan ole täysin vältytty. Merivirran mukaan kilpailuun kohdistetut uudistukset ovat herättäneet tunnereaktioita esimerkiksi aiempien vuosien Miss Helsinki -kilpailijoissa.

– Heillä on niin vahva tunneside kilpailuun, ja se on ihan mahtavaa. Heillä on kilpailusta mielettömiä kokemuksia ja he ovat saaneet elämänmittaisia ystävyyssuhteita sekä ikimuistoisia kokemuksia. Kyllä minä ymmärrän, että kilpailu on heille tärkeä. Sitten tähän tulee kaksi kunninahimoista yrittäjänaista pistämään pakan uusiksi, Merivirta sanoo.

Hän kertookin käyneensä juuri hiljattain pitkän keskustelun yhden entisen Miss Helsinki -kilpailijan kanssa, jolta hän sai kertomansa mukaan melko tiukkaakin palautetta kilpailun uudistamiseen liittyen.

– Hänelle oli kolahtanut, kun vanha pistetään kokonaan uusiksi. Mutta tähän on niin monta syytä, miksi niin tehdään, Merivirta sanoo.

Katso lista Missio-finalisteista tästä.

Lue myös:

    Uusimmat