Mainos

Mira-äidin painajainen: Veikka, 10, katosi junamatkalla mummolasta kotiin – "Menin poliisiautossa asemalle ja siellä kaksi poliisia oli odottelemassa pojan kanssa"

5:12

Espoolainen Mira Söderlund odotti Helsingin rautatieasemalla 10-vuotiasta poikaansa Veikkaa, joka oli palaamassa mummolasta takaisin kotiin. Veikkaa ei kuitenkaan näkynyt.

Katso myös: Lapsena kadonnut nainen tapasi vanhempansa usean vuoden jälkeen

Äiti oli antanut selvät ohjeet pojalleen, joka oli unohtanut puhelimen kotiin ennen reissuun lähtöä: mene Helsinkiin asti ja jää odottamaan äitiä ensimmäiselle penkille. Myös pojan isoisä oli sanonut ohjeet vielä ennen lähtöä.

Kun Mira sitten saapui Helsingin päärautatieasemalle, hän huomasi, ettei saapuvien lähijunien aikatauluja lue missään.

– Mietin siinä, että minneköhän se R-juna mahtaa tulla ja kysyin konduktööriltä neuvoa. Hän sanoi, että raiteille 5, 6 tai 7 ja minä juoksin niitä sitten hätähousuna edestakaisin, Söderlund kertoo.

Lopulta hän sai toisen, kahvin hörppimisestä ja seinään nojailusta päätellen tauolla olevan, konduktöörin kiinni ja kysyi häneltä, minne pojan R-juna on tullut. Hän vastasi, että raiteelle viisi, josta poikaa lähdettiin etsimään.

"Jos se poika jostain ilmaantuisi"

Poikaa ei kuitenkaan näkynyt penkillä istumassa tai muuallakaan. Konduktööri päätti soittaa valvontapuolelle ja lopulta poliisille, kun hän huomasi Miran hätääntymisen.

Hätäkeskuksesta kysyttiin pojan tuntomerkit ja nimi, jotka annettiin kun äiti oli vielä soittanut isovanhemmille ja tarkistanut, missä vaatteissa poika on liikenteessä.

– Pian poliisi soitti ja kysyi, missä olen. Vastasin, että tässä raiteella 5, koska en uskalla lähteä mihinkään – jos se poika jostain ilmaantuisi.

Passikuvaa jaettiin konduktöörien kanavissa

Pian kaksi poliisia saapuivat ja kyselivät tilanteesta tarkemmin. Toinen poliiseista oli saanut kaivettua pojan passikuvan, jota jaettiin konduktööreille heidän omissa kanavissaan.

Myös jo takaisinpäin lähteneestä R-junasta kysyttiin, olisiko poika siellä, mutta häntä ei näkynyt.

– Vaikka itse itkua väänsin, oli koko ajan sellainen hyvä olo, että minun asiasta huolehditaan, Mira kuvailee tuntemuksiaan.

Poliisit olivat rauhoitelleet Miraa ja keskustelleet hänen kanssaan. Toinen poliitseista oli kysynyt, mitä poika harrastaa ja Mira kertoi, että partiota.

– Kyllähän partiolaispoika pärjää, poliisi oli rohkaissut äitiä.

– Sitten jossain vaiheessa mietin, olisikohan se poika jäänyt Pasilassa pois.

Poliisit löysivät pojan Pasilan asemalta

Poliisit laittoivat puoli tuntia R-junan saapumisen jälkeen partion Pasilan asemalle, josta Veikka löytyikin.

– Minä menin poliisiautossa asemalle ja siellä kaksi poliisia oli odottelemassa pojan kanssa.

Veikka oli jostain syystä jäänyt Pasilan asemalle. Hän saattoi mennä hämilleen, koska junalipussa luki, että Pasilassa vaihto Leppävaaraan.

Pasilassa hän oli ihmetellyt, missä äiti on. Kun äitiä ei ollut näkynyt, Veikka oli päättänyt yrittää päästä omin nokkinensa Leppävaaraan, josta olisi kuulemma osannut kävellä kotiin.

Hän yritti mennä kotiin lähtevään junaan, mutta oli myöhästynyt siitä. 

Tuntematon nainen oli onneksi tullut paikalle, jolle Veikka oli kertonut tilanteen ja he lähtivät yhdessä ostamaan lippua junaan. Tässä vaiheessa poliisit kuitenkin tulivat paikalle.

"On ihana, että ihmisistä vielä välitetään"

– Kyllä sitä kaikkea kävi mielessä. Että Veikka olisi lähtenyt Helsinkiin kävelemään tai kysynyt apua vääriltä henkilöiltä, huojentunut äiti sanoo.

Kun tapaus ratkesi, helpotus oli suuri. Kotona keskusteltiin vielä, että sovituista ohjeista pidetään kiinni ja puhelinta ei saa unohtaa.

Mira myös kehuu poliisin ja VR:n toimintaa. He rauhoittelivat häntä, mutta ottivat tilanteen myös vakavasti ja hoitivat asian rivakasti kuntoon.

– En ole ikinä epäillyt poliisien toimintatapoja, mutta itse sai nyt omakohtaisesti kokea, että oli hienoa toimintaa.

Lisäksi Mirasta olisi hienoa, jos hän voisi vielä kiittää Veikkaa auttanutta naista.

– On ihanaa, että ihmisistä vielä välitetään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.