Mainos

Lähihoitaja pelasti naisen hyppäämästä metrokuiluun – "Oli menossa Itä-Helsinkiin rantalomalle”

Maryam Ismail pelasti toissapäivänä Helsingin Rautatientorilla naisen hyppäämästä metrokuiluun. Ismail ihmettelee, miksi kukaan muu ei reagoinut sekavassa tilassa olleen naisen hätään

Helsinkiläinen lähihoitaja Maryam Ismail odotteli myöhään toissapäivänä Rautatientorin metroaseman laiturilla metrojunaa kotiin, kun hän havahtui lähistöllä seisseen naisen outoon käytökseen.

– Istuin siinä ja näpyttelin puhelintani, kun huomasin edessäni mustamekkoisen naisen, jolla ei ollut kenkiä. Nainen seisoi ihan laiturin laidalla ja halusi selvästi hypätä metroraiteelle, Ismail kertoo.

Ismailin mukaan kukaan laiturilla olleista ei reagoinut naisen toimintaan. Hän itse kiinnitti naisen huomion itseensä huudahtamalla ”Hei”. Se pysäytti naisen aikeet.

– Sanoin hänelle, että hän taitaa olla nyt hieman liian lähellä raidetta. Nainen hymyili minulle, tuli luokseni ja otti minua kädestä kiinni.

Ismailin mukaan Elinaksi* esittäytynyt 35-vuotias nainen ei ollut alkoholisti eikä koditonkaan. Ismail kuvailee Elinaa sen sijaan hienostuneeksi naiseksi.

–Hänellä oli kalliita koruja, yllään hienot vaatteet ja kasvoillaan kaunis meikki. Kun kysyin häneltä, mitä hänelle kuuluu, hän kertoi olevansa maailman rikkain ihminen ja olevansa menossa Itä-Helsinkiin rantalomalle. Hän kysyi myös, voinko suositella hänelle sieltä jotain kohdetta. Tajusin siinä vaiheessa naisen puhuvan aika sekavia. Sanoin itse olevani Itä-Helsingistä kotoisin ja kysyin, hyppäisikö hän kanssani samaan metroon. Nainen suostui.

Ismail tarjoutui etsimään naiselle seuraavaksi yöksi majapaikan, mutta nainen kieltäytyi tarjouksesta.

– Hän sanoi, ettei tarvitse apuani. Naisen mukaan hänellä oli kämppä, mutta että hän ei aikonut palata sinne. Lisäksi hän kertoi elämänsä jotenkin räjähtäneen aamupäivällä. ”Elämäni on mennyt hyvin tähän asti, ja nyt se menee vielä paremmin, se vain räjähti”, nainen selvitti minulle, Ismail kertoo.

"Minulle tuli ihan supersankarifiilis"

Mielenterveys- ja päihdetyöhön suuntautunut lähihoitaja Ismail arvioi naisen olevan maanisessa psykoosissa.

– En ole mikään lääkäri, mutta minulla oli sellainen fiilis. Nainen luuli, että hän kykenee kaikkeen, ja hän halusi koko ajan lähteä jonnekin.

Ismail jäi Elinan kanssa metrosta Itäkeskuksessa ja johdatteli tämän Tallinnanaukiolle.

– Käärin salipyyhkeeni hänen hartioilleen ja laitoin hänelle sukat jalkaan. Pyysin sitten erästä tyttöryhmää soittamaan paikalle poliisin. Kun poliisit tulivat, selitin heille tilanteen sillä aikaa, kun Elina istui "hotellin lähettämässä pakettiautossa". Sain siis houkuteltua hänet poliisiautoon huijaamalla, että se on hotellin lähettämä kyyti.

Ennen kuin Elina läksi poliisien matkaan, hän antoi auttajalleen mukanaan kuljettamansa piirustuksen ja pusun poskelle.

– Minulle tuli siitä ihan supersankarifiilis.

Ismail yritti vielä myöhemmin selvittää, mitä naiselle oli tapahtunut, mutta viranomaiset eivät antaneet hänelle tietoja naisesta.

"Pieni teko voi pelastaa ihmishengen"

Jälkikäteen Ismail on ihmetellyt sitä, miten nainen on voinut edes kävellä Rautatientorin läpi ilman, että kukaan on kiinnittänyt huomiota hänen käytökseensä ja etenkin siihen, että hänellä ei ollut kenkiä jalassa.

– Luulisi, että joku olisi pysäyttänyt hänet ja kysynyt, onko kaikki ok. Jos joku kävelee tuolla ilman kenkiä ja sukkia, se on minusta hälyttävää.

Ismail toivoo, että suomalaiset puuttuisivat muiden ihmisten hätään herkemmin.

– Minä tein tässä mielestäni pienen teon, mutta saattaa olla, että se oli Elinan elämän kannalta ratkaiseva teko. Hyvät Ihmiset, puuttukaa asioihin; pienikin teko voi pelastaa ihmishengen, Ismail toteaa.  

*) Elinan nimi muutettu

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.