Mainos

Aikuisten välinpitämättömyys järkytti: Bussikuski jätti pienen tytön, 9, yksin pimeään – ”Äiti, mä itkin tosi kovaa siellä pysäkillä"

9-vuotiaan Lauran kotimatka sai eilen illalla pelottavan käänteen, kun bussikuski jätti ilman rahaa ja puhelinta olevan tytön pysäkille. Äiti aikoo tehdä tapauksesta rikosilmoituksen.

Välikohtaus tapahtui eilen illalla noin kello 19 aikaan Espoossa, kun Laura oli matkalla voimisteluharjoituksista kotiinsa Helsinkiin.

Äidin mukaan Laura nousi kauppakeskus Sellon kohdalta linja-autoon numero 554. Tyttö oli ostanut matkakortillaan sisäisen bussilipun, mutta kuljettaja huomautti häntä ostamaan seutulipun, koska linja-auto kulki Helsingin puolelle.

Matkakortilla ei yllättäen ollut tarpeeksi arvoa.

– Hän oli unohtanut, että oli tehnyt isoveljensä kanssa pari matkaa, äiti Sanna Sinisalo kertoo MTV Uutisille.

Kuski soitti äidille ja hätäkeskukseen

Yleensä Laura kantoi aina kännykkää mukanansa, mutta epäonnekseen puhelin oli juuri nyt jäänyt kotiin. Bussikuski ajoi seuraavalle pysäkille Kehä 1:n varteen ja yritti omalla puhelimellaan tavoittaa tytön äitiä. Kun Sinisalo ei sillä hetkellä pystynyt vastaamaan puhelimeen valmentamansa koripallo-ottelun vuoksi, kuski jätti Lauran pysäkille.

Kuljettaja soitti hätäkeskukseen ja kertoi kyseisellä pysäkillä odottavan nuoren tytön, jolla ei ollut bussilippua, rahaa tai puhelinta mukanaan.

Kuski kertoi Lauralle, että poliisi tulee hakemaan hänet ja ajoi linjurillaan paikalta pois. Laura jäi epätietoisena odottamaan poliisia.

Laura odotti lähes tunnin poliisia

Laura seurasi ajan kulua vastapäisen rakennuksen kellosta. Tyttö oli itkuinen ja kylmissään, eikä poliisia näkynyt. Kun tyttö oli äidin mukaan odottanut pysäkillä lähes tunnin verran, hän lähti omatoimisesti etsimään apua.

Laura nousi portaita Kehätien varrelta Mäkkylän puolelle ja alkoi viittilöidä ohiajavia autoja pysähtymään. Vasta viides tai kuudes auto pysähtyi ja tyttö kertoi tilanteesta ystävälliselle miehelle, joka vei Lauran kotiin.

Tyttö pääsi vihdoin kotiin

Sinisalo huomasi ottelun jälkeen, että hän oli saanut puhelun. Hiljalleen hänelle valkeni, kuinka kammottavalla tavalla tyttären kotimatka oli edennyt, eikä tiennyt, oliko tyttö poliisin huomassa vai yhä pysäkillä odottamassa.

Sinisalo soitti hätäkeskukseen, josta selvisi, ettei poliisipartio ollut vielä ottanut kyseistä tehtävää vastaan.

Hätäkeskuspäivystäjä alkoi selvittämään tilannetta, kun Sinisalo sai huojentavan puhelun tyttäreltään – Laura oli päässyt turvallisesti kotiin.

Ihmisten välinpitämättömyys järkyttää

Sinisalo on pettynyt ihmisten välinpitämättömyyteen ja halusi nostaa tapauksen julkiseen keskusteluun. Sinisalo laati tapauksesta eilen julkisen Facebook-päivityksen, jota on perjantai-iltapäivään menneessä jakanut yli 3500 ihmistä.

– Kyllähän tämä kertoo ajan hengestä sen, että ihmiset ovat hirveän välinpitämättömiä. Ensinnäkin bussikuski ei ajatellut maalaisjärjellä yhtään, eihän pimeällä kylmässä voi jättää pientä lasta ulos odottamaan.

– Toisaalta ihmettelen miksi kukaan kanssamatkustajista ei puuttunut asiaan, koska tapausta oltiin setvitty jonkin aikaa pysäkillä ja matkustajat varmasti huomasivat tilanteen. Kyllä se kuvastaa tätä ikävää trendiä, mikä tänä päivänä on, Sinisalo harmittelee.

Vaikka Laura pääsi lopulta turvallisesti kotiin, tilanne tuntui pelottavalta vielä kotona.

– Hän nukkui viime yön minun vieressä ja piti tiukkaan koko yön kiinni. Illalla juuri ennen nukahtamista, Laura sanoi vielä itkunsekaisesti, että ”äiti, mä itkin tosi kovaa siellä pysäkillä ja sä et kuullut”. Se oli oikeasti tosi iso juttu hänelle, äiti sanoo.

Entistä harmittavammaksi tilanteen tekee se, että kyse oli Laura-tytön ensimmäisestä, itsenäisestä bussimatkasta.

– Tätä oli harjoiteltu ja hän todella odotti sitä. Kun oli se ihana h-hetki, että hän pääsee yksin liikkumaan bussilla ja tuli tällainen katastrofi. Eilen illalla hän ilmoitti, ettei tule enää ikinä menemään yksin bussilla. Saadaan aika paljon tehdä töitä, että saadaan tytön mieli muuttumaan, Sinisalo toteaa.

HSL pahoittelee tilannetta

Helsingin Seudun Liikenteessä tapauksesta kuultiin jo aamulla. HSL:ltä harmitellaan tapahtunutta, ja todetaan, ettei vastaavaa olisi pitänyt sattua.

– Tosi kurja juttu tapahtunut, ei meidän näkökulmasta mitenkään toivetilanne kyseessä. Kuljettajiamme koulutetaan siihen, että lapset ovat lapsia ja heidät pitäisi aina turvallisesti kuljettaa, kertoo HSL:n tiedotuspäällikkö Sari Kotikangas.

Kotikangas sanoo HSL:n selvittelevän, mistä liikennöitsijästä ja kenestä kuljettajasta oli kyse. Hyvityksestä hänen mukaansa keskustellaan, kun tapauksesta saadaan lisätietoja.

– Vaikea sanoa, että mikä olisi paras hyvitys tästä. Hirveän pahoillaan olemme, tämä ei ole mitenkään linjausten mukaista. Kun saamme äidin kiinni, voimme varmaan selvittää myös hyvitykseen liittyviä asioita, Kotikangas toteaa.

Äiti etsii ystävällistä kuljettajaa

Sanna Sinisalo aikoo ottaa HSL:n lisäksi tapauksesta yhteyttä myös linja-auton liikennöitsijään. Lisäksi Sinisalo aikoo tehdä tapauksesta rikosilmoituksen.

– Mielestäni tässä on kyse lapsen heitteillejätöstä.

Vaikka Lauran kotimatka ei sujunut mallikkaasti, on Sinisalo erittäin kiitollinen sille ystävälliselle miesautoilijalle, joka pysähtyi auttamaan hänen tytärtään. Sinisalo toivookin, että hän voisi tavoittaa autoilijan vielä.

– Toki haluan löytää sen ihanan ihmisen, joka on tuonut tyttäreni kotiin. Minusta olisi ihanaa, että voin myös henkilökohtaisesti välittää hänelle kiitokset ja tytär itsekin toivoo, että voisi nähdä hänet ja kiittää vielä, Sinisalo sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.