Minneapolisissa asuva suomalainen Mari on todistanut jo pitkään Yhdysvalloissa puhjenneen kuohunnan syitä: "Rasismi ja poliisiväkivalta syvällä rakenteissa"

8:40
Katso Mari Petersonin koko haastattelu videolta. Mukana on myös MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppisen analyysi tilanteesta.

Kun tuhopoltot, ryöstelyt ja ilkivalta valtasivat Minneapolisin keskustan, asukkaat eivät antautuneet pelon valtaan. Sadat vapaaehtoiset ovat kerääntyneet aamuisin siivoamaan yön levottomuuksien jälkiä.

Alueen ravintolat ja kaupat ovat kiinni, ja moni asukas on joutunut turvautumaan toistensa apuun ruoan saamiseksi. Avunpyyntöihin on vastattu kiitettävällä teholla.

Vaatimuksiin saada muutoksia aikaan maan oikeuskoneiston rakenteissa, ei sen sijaan olla saatu vastauksia, kertoo 30 vuotta Minneapolisin alueella asunut suomalainen Mari Peterson.

– On vaikea sanoa, kuinka kauan mielenosoitukset jatkuvat, koska ongelmien pohjasyyt eivät ole hävinneet tai ole häviämässä, Peterson kertoo Minneapolisista.

– Rasismi ja poliisin käyttämä väkivalta on niin syvällä pohjarakenteissa, että sen poistaminen amerikkalaisesta yhteiskunnasta tuntuu joskus mahdottomalta. Mutta sen on jaksettava tehdä töitä, ja muutettava näitä epätasa-arvon syitä edistäviä yhteiskunnan rakenteita.

Mielenosoittajat pelkäävät, että mikään ei muutu

Jos mielenosoittajien tavoitteena on ollut saada vastakaikua korkeimmalta taholta, presidentti Donald Trumpilta, on toive ollut turha. Muun muassa Ulkopoliittisen instituutin vierailevan tutkijan Maria Annalan mukaan Trump on pyrkinyt siirtämään keskustelun pois todellisesta ongelmasta eli rasismista.

– Trump haluaa esittää, niin kuin kyse olisi jostain pienestä porukasta, joka on nyt onnistunut soluttautumaan eri puolille Yhdysvaltoja ja siellä lietsoa tätä väkivaltaa. Se on Trumpin kannalta hyvä teoria ja se vie huomiota pois tästä rasismikeskustelusta. Siitä todellisesta hädästä, mitä monet kokevat.

Minneapolisissa asuvan Petersonin mukaan asenne on huomattu protestoijien keskuudessa.

– Mielenosoittajien pelko on loppujen lopuksi se, että mitään ei tapahdu. Että [George Floydin] kuolema jää yhdeksi turhaksi tilastolliseksi numeroksi muiden joukossa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja