George Floydin kuolemasta vuosi – mustat pelkäävät poliisia ihan eri tavalla kuin valkoiset: "He opettavat jo pienille lapsilleen, miten käyttäydytään, että poliisi ei ammu"

George Floydin kuolemasta yksi vuosi – onko mikään muuttunut? 8:40
George Floydin kuolemasta yksi vuosi – onko mikään muuttunut?

Yhdysvalloissa poliisin tappaman George Floydin kuolemasta tulee tänään kuluneeksi tasan vuosi. Suomalaisasiantuntijan mukaan Minneapolisissa tummaihoisen väestön ja poliisin välit ovat yhä kireät.

Tummaihoinen George Floyd kuoli vuosi sitten, kun valkoihoinen poliisi Derek Chauvin painoi häntä niskasta kiinniottotilanteessa niin pitkään, että hän kuoli. 

Tapahtuma kiihdytti Black Lives Matter -liikkeen toimintaa. Mustiin kohdistunutta syrjintää vastustava liike oli syntynyt alun perin vuonna 2013, kun George Zimmerman vapautettiin kaikista syytteistä aseettoman Trayvon Martinin kuolemaan johtaneessa ampumistapauksessa.

Jo Chauvinin tuomio oli merkittävä asia

Chauvin sen sijaan todettiin syylliseksi Floydin kuolemaan, mutta varsinaista tuomiota ei ole vielä luettu. Uutisaamussa vieraillut Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Annala uskoo, että hänet tuomitaan vankeuteen.

Jo se, että hänet on todettu syylliseksi, on Annalan mukaan merkittävä asia.

– Poliisit hyvin usein pääsevät kuin koira veräjästä, kun poliisin voimankäytön seurauksena joku kuolee Yhdysvalloissa. On sanottu, että siellä on tällainen sininen muuri, jolla poliisit suojelevat omiaan. Muutenkin järjestelmä on rakentunut niin, että heitä on hyvin vaikea saada tuomiolle. 

Chauvinin tapauksessa sininen muuri murtui, kun osa hänen entisistä esimiehistään todisti häntä vastaan. 

Osavaltioissa on rajoitettu poliisin voimankäyttöä

Annala kertoo, että monissa kaupungeissa ja osavaltioissa poliisin voimankäyttöä rajoittavia sääntöjä on uudistettu tapahtuman jälkeen.

– Esimerkiksi kuristusotteita, joista on paljon keskusteltu, on rajoitettu. Mutta valtakunnallista lainsäädäntöä ei ole saatu. Puoluepoliittinen ilmapiiri on tulehtunut eikä poliittista tahtoa riitä siihen, että puoluerajat ylittävästi säädettäisiin lakeja.

Tummaihoisten kansalaisten ja poliisi välit kiristyneet

Etenkin Minneapolisissa tummaihoisen väestön ja poliisin välit ovat Annalan mukaan entistäkin kireämmät.

– Kaupunki haluaisi avata epävirallisesti George Floydin aukioksi kutsutun paikan normaalisti liikenteelle vuosipäivän tullen. Floydin muistoa kunnioittava ryhmä puolestaan haluaisi pyhittää paikan kokonaan hänen muistolleen. Siitä voi tulla vielä uusi konflikti.

– Kaupungissa on ollut myös koronapandemian takia väkivaltaa ja ampumisia. Poliisi ei ole ollut osapuolena, vaan köyhillä asuinalueilla köyhät ampuvat toisiaan. Myös lapsia on kuollut tai haavoittunut.

"Rasismi on systeemissä"

Maria Annala arvioi, että rasismi ja eriarvoisuus ovat Yhdysvalloissa enemmän järjestelmässä ja rakenteissa kuin yksittäisten poliisien "mielissä".

– Mustien on vaikeampi saada hyvää työpaikkaa ja asuntolainaa kuin valkoisten. He myös päätyvät asumaan keskenään samoille alueille, jonne huono-osaisuus keskittyy ja jolla on paljon rikollisuutta. Kun poliisi tulee alueelle, hän pelkää lähtökohtaisesti heti oman henkensä puolesta.

– Mennään pahasti hakoteille, jos aletaan miettiä, että poliisit haluavat pahaa mustille ihmisille.

Mustat amerikkalaiset myös pelkäävät poliisia ihan eri tavalla kuin valkoiset.

– He opettavat jo pienille lapsilleen sitä, miten käyttäydytään, että poliisi ei ammu. Eivät valkoiset käy tällaista keskustelua 5–6-vuotiaan kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat