Mainos

Ministeriö: Sähköautoilu yleistyy Suomessakin pian

Suomessa sähköautot eivät ole yleistyneet samalla tavalla kuin monissa naapurimaissa. Jotakin on Suomessakin kuitenkin jo asian eteen tehty.

– Suomessa olemme edistäneet kuitenkin sähköautoilua jäävuoren pinnan alapuolella eli on luotu sitä perustaa, jolla sähköautojen laajamittainen käyttöönotto voisi alkaa, perustelee Liikenne- ja viestintäministeriön yli-insinööri Maria Rautavirta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sähköautoilulle on luotu hyväksyntämenettelyt eli ajoneuvojen standardisointi on tällä hetkellä kunnossa. Myös sarjavalmisteisia autoja on tuotu markkinoille ja korjaamotoimintaan on tehty valmius sähköturvallisuuden osalta. Latausverkosto puolestaan alkaa toimia valtakunnallisesti tämän vuoden aikana.

– Olemme tehneet kohtuullisen systemaattista työtä, mutta se ei ikävä kyllä vielä näy kuluttajalle asti, Rautavirta sanoo.

Rautavirran mielestä suurin este sähköautojen käytölle on hinta.

– Voisin kuitenkin kuvitella, että sarjavalmisteisuuden ja markkinoiden kehityksen myötä 2-3-vuoden aikana hinnassa nähdään selvää laskua ja silloin ongelma ratkeaa sitä kautta.

EU-parlamentti esittää Suomeen 4 000 julkista sähköautojen latauspistettä vuoteen 2020 mennessä. Koko EU:n tasolla pisteitä tulisi 500 000. Tällä hetkellä Suomessa on 270 julkista latauspistettä.

Norja ja Viro edelläkävijöitä

Norjassa ja Virossa sähköautot ovat huomattavasti yleisempiä kuin Suomessa.

– Norjalla ja Virolla on erilaiset taustat kuin Suomella. Norja on öljymaa ja he haluavat kehittää vaihtoehtoisia polttoaineita, jotta saadaan taloudelle muitakin vetureita sitten, kun öljyn käyttö mahdollisesti hiipuu. Virossa taas on ollut käytettävissä päästökaupan tuomia erillisrahoja, joiden käyttö on kohdennettu sähköautoihin, Rautavirta jatkaa.

Suomessa sähköautoilua ei ole tuettu niin kuin esimerkiksi Norjassa ja Virossa.

– Meilläkin kuitenkin vähäpäästöisiä ajoneuvoja on verotuksella palkittu.

Helsingin Sanomat kertoi torstaina, että Norjassa myydyistä autoista 12 prosenttia oli sähköautoja. Sähköautoista ei tarvitse maksaa Norjassa veroa, pysäköinti ja lataus on ilmaista ja ajo bussikaistallakin on sallittu.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja