Ministeri Salolainen arvostelee Trumpin kärkkäitä lausuntoja: "Me suomalaiset voimme olla yhtä loukkaantuneita – ei tämä mitään hauskaa ole"

Ministeri Salolainen arvioi Britannian ja USA:n suhteita:"Ei tämä hyvältä näytä" 4:34
Ministeri Pertti Salolainen oli MTV Uutisten haastattelussa.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on parhaillaan valtiovierailulla Britanniassa. Vierailun alla Trump sekaantui Britannian sisäpolitiikkaan kertomalla suosikkinsa konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi.

Lisäksi Trump haukkui Lontoon pormestarin Sadiq Khanin, joskin hän on haukkunut Trumpia samalla mitalla.

Entinen Lontoon-suurlähettiläs, ministeri Pertti Salolainen pitää presidentti Trumpin toimintaa hyvin epätavallisena.

– Euroopan unionin jäseninä me suomalaiset voimme olla yhtä loukkaantuneita siitä. Tämähän on kaikki suunnattu Euroopan unionia vastaan. Me ajamme Euroopan unionin etuja, eikä tämä mitään hauskaa ole, sanoo Salolainen MTV Uutisille.

Britannian paletti on sekaisin

Suhtautuminen presidentti Trumpiin jakaa kansaa Britanniassa. Trumpin ja Britannian EU-eron kannattajat hurraavat sille, että Yhdysvaltojen presidentti kannustaa heitä. Brexitiä vastustavat taas pitävät Trumpin toimintaa häpeällisinä.

Kahtiajakautuneisuus näkyy myös puoluekentällä. Viimeisimmässä mielipidemittauksessa brexitiin intohimoisimmin suhtautuvat puolueet, eli liberaalidemokraatit ja brexit-puolue, nappasivat kyselyn kärkipaikat. Työväenpuolue ja konservatiivit löytyvät vasta sijoilta kolme ja neljä.

– Paletti on niin sekaisin siellä. Jokainen joka ennustaa jotain, on todennäköisesti väärässä, sanoo ministeri Pertti Salolainen.

Kauppasopimusten solmiminen vaikeaa

Kun Britannia äänesti EU-erosta, yksi vahvin eroa puoltava kannanotto koski kauppasopimuksia. Brexitin kannattajien mukaan EU:sta irrallaan olevan Britannian on helpompi solmia itselleen edullisia sopimuksia kuin EU:n sisällä.

Pertti Salolainen sanoo, ettei tämä käsitys välttämättä pidä paikkaansa. Hänen mukaansa globaalissa taloudessa on katsottu, että Yhdysvallat, Kiina ja Euroopan unioni ovat taloudellisesti suurin piirtein samankokoisia kilpailijoita.

Itsenäinen Britannia voi solmia kauppasopimuksia kenen kanssa se haluaa, mutta se ei ole tasaveroinen neuvottelija suurten tahojen kanssa.

– Runsaan 60 miljoonan asukkaan valtion neuvottelu näiden jättien kanssa ei ole helppoa. Ei tämä hyvältä näytä, sanoo Salolainen.

Lue myös:

    Uusimmat