Mainos

Ministeri Mattila ei aio vapauttaa apteekkialan kilpailua

Apteekkialan kilpailua ei olla vapauttamassa sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (ps.) johdolla. Mattila sanoo haluavansa vaalia nykyistä apteekkijärjestelmää ja sen alueellista kattavuutta.  

Mattila aloitti ministerinä elokuussa, kun hän korvasi Hanna Mäntylän. Mattila sanoo, että hän ei ole keskustellut apteekkialan kilpailun vapauttamisesta hallituksen sisällä.

Hänen mukaansa sosiaali- ja terveysministeriössäkään asiaa ei ole selvitetty, eikä hän ole avannut keskustelua asian selvittämisestä.  

Kokoomuksen eduskuntaryhmä taas on linjaamassa lähiviikkoina kantansa apteekkialan tulevaisuudesta. Kilpailun lisäämistä kannattava kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) arvioi, että eduskuntaryhmässä on vahva näkemys kilpailun lisäämisestä ja säännöstelystä luopumisesta.  

-Suomessa on pelkoja ja Apteekkariliiton pelottelua, että määräsääntelystä luopuminen johtaisi tarjonnan vähenemiseen syrjäseuduilla, Vartiainen sanoo.  

Vartiaisen mukaan tarjonnan lisääminen lähtökohtaisesti lisää tarjontaa. Jos syrjäseudulle ei jostain syystä synny haluttua apteekkia, Vartiaisen mallissa oikeuden apteekin pitämiseen voisi huutokaupata alhaisemmalla apteekkiverolla.  

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea päättää nykyisin apteekkien määrästä ja sijainnista. Mattila pitää nykyistä systeemiä hyvänä, koska hänen mukaansa se takaa alueellisen kattavuuden.   

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo, että keskustalle tärkeää on taata kohtuulliset apteekkimatkat. Hän myös viittaa puolueensa puoluekokouksen linjaan, jonka mukaan nykymallissa on paljon puolustamisen arvoista.  

-Kenties tällä vaalikaudella voidaan pieniä askelia ottaa (vapauttamisen suuntaan), Kaikkonen arvioi.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.