Jos säätelyä puretaan, katoavatko apteekit pieniltä paikkakunnilta? Poliitikko ja asiantuntija eri linjoilla väittelyssä: "Ongelmana tässä on se..."

8:19
Miten apteekkialaa pitäisi uudistaa?

Suomessa apteekkialaa säädellään tiukasti eli eri apteekkien välillä ei ole vapaata kilpailua. Kilpailu- ja kuluttajavirasto julkaisi eilen listan ehdotuksista, joilla kilpailua voitaisiin lisätä.

Apteekkariliiton toimitusjohtajan Merja Hirvosen mukaan tämänhetkinen lähtökohta on se, että apteekkitoiminta on osa terveydenhuoltoa eikä sen tavoite ole kilpailulähtökohdista toimiva elinkeinotoiminta. Lääkkeiden hinnat määrää siis valtio eikä apteekki itse. 

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen on eri mieltä. 

 – Jos se oikeasti olisi osa terveydenhuoltoa, apteekkarien pitäisi olla virkamiehiä ja ongelmana tässä on se, ettei apteekkimarkkinoille voi tulla vapaasti. Elinkeinovapauslaki taidettiin säätää Suomessa 150 vuotta sitten ja se tarkoittaa sitä, että jokainen, jolla on siihen tarvittava pätevyys, voisi perustaa apteekin, Vartiainen sanoo.

Vartiaisen mukaan se takaisi halvemmat hinnat ja parempaa palvelua. Suomi on viimeinen pohjoismaa, jossa tällaista etuoikeuksien järjestelmää pidetään yllä. 

Häviäisivätkö apteekit syrjäseuduilta?

Hirvonen on sitä mieltä, että viranomaisten on välttämätöntä säädellä apteekkien toimintaa, koska se esimerkiksi määrittää apteekkien sijainnin. 

 – Jos meillä luovuttaisiin sijainninohjauksesta, se hyvin herkästi johtaisi siihen, että apteekkipalvelut lähtisivät keskittymään kaupunkimaisia alueita kohden. Kun puhutaan julkisesta palvelusta, on tärkeää varmistaa, että apteekkipalveluita saa jatkossakin lähipalveluna, Hirvonen toteaa. 

Vartiaisen mukaan muissakaan pohjoismaissa kilpailun vapauttaminen ei ole johtanut siihen, että apteekit häviäisivät syrjäseuduilta. 

– Jos yritysten on helpompi tulla alalle, se voi vain parantaa kuluttajien asemaa, Vartiainen linjaa. 

Hirvonen on sitä mieltä, että lääkkeiden hintoja täytyy jatkossakin säädellä, mutta ei vapauttamalla kilpailua.

– Apteekkitoiminnassa on uudistamisen paikka. Se lähtee ensisijaisesti apteekkitaloudesta. Siihen me olemme tehneet oman esityksen, joka laskisi lääkkeiden hintoja, taittaisi lääkekorvauskustannusten kasvua ja tasaisi apteekkien välisiä tuloeroja, Hirvonen kertoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja