Tuleeko markettien hyllyille Pirkka-Buranaa? "Isot pojat" päättävät

Apteekkien sääntelyä aiotaan vapauttaa pienin askelin. Voiko esimerkiksi ruokakaupoissa tulevaisuudessa myydä särky- ja allergialääkkeitä, jää vielä nähtäväksi.

Hallituspuolueiden niin sanottu apteekkityöryhmä on saanut valmiiksi ehdotukset siitä, miten kilpailun avaamisessa ja sääntelyn purussa pitäisi edetä. Työryhmän vetäjä, keskustan kansanedustaja Annika Saarikko ei paljasta yksityiskohtia, mutta luonnehtii ehdotusten yleislinjaa maltilliseksi ja uudistavaksi.

– Pyrkimys on se, että lääkkeiden saatavuus turvataan kaikkialla yhdenvertaisesti, mutta samalla kilpailua lisätään, hän sanoi torstaina eduskunnassa.

Työryhmän paperi luovutetaan hallituksen käyttöön. STT:n tietojen mukaan hallitus käsittelee sitä valtiontalouden budjetin puolivälitarkastelussa ensi viikolla.

Työryhmä ei ottanut vielä kantaa siihen, pitäisikö esimerkiksi itsehoitolääkkeitä olla myynnissä myös ruokakaupoissa ja marketeissa tai luovutaanko apteekkien määrään ja sijoittumiseen liittyvästä sääntelystä tai vapautetaanko hintakilpailu.

– Tahtotila on se, että alaa pienin askelin vapautetaan. Katsotaan, mitä isot pojat sitten päättävät, sanoi työryhmän perussuomalainen jäsen Ville Vähämäki.

Perussuomalaisissa väännettiin vielä

Eri puolueista vakuutetaan, että apteekkityöryhmä oli ehdotuksista yksimielinen.

– Tietojeni mukaan myös eduskuntaryhmät ovat suhtautuneet työryhmän ehdotuksiin myönteisesti ja ovat hyväksyneet ne, Saarikko sanoi.

Vähämäki sanoi, että yksityiskohdista käytiin vielä torstaina iltapäivällä perussuomalaisten eduskuntaryhmässä vääntöä.

Kokoomuksesta kerrottiin torstaina, että puolueessa oltiin tyytyväisiä apteekkityöryhmän päätöksiin. Kokoomus on ajanut sääntelyn purkua hallituspuolueista innokkaimmin.

Apteekkialan sääntelyn purkamista ovat kannattaneet myös muun muassa kilpailuviranomaiset. Lisäksi sitä ajaa vahvasti Päivittäistavarakauppa ry.

Suomen Apteekkariliitto suhtautuu sääntelyn vähentämiseen hyvin pidättyväisesti ja haluaa säilyttää järjestelmän suuret linjat ennallaan. Liitto on valmis lisäämään apteekkilupien määrää "hallitusti" ja kokeilemaan hintakilpailua reseptivapaissa lääkkeissä.  

Lue myös:

    Uusimmat