Elokuva-alan ahdisteluselvitys valmistui – ministeri: "Ilmiö on olemassa ja se on vakava"

Elokuva-alan ahdisteluselvitys valmistui 1:55

Teatteri- ja elokuva-alan toimintakulttuurin on muututtava, toteaa kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.) hänen tilaamansa selvityksen tuloksista. Selvitys ruoti luovia aloja vaivaavaa seksuaalista ahdistelua.

Selvityksen mukaan teatteri- ja elokuva-alalla on runsaasti puutteita muun muassa työlakien velvoitteiden tunnistamisessa ja toimeenpanossa. 

– Selvityksestä käy selvästi ilmi, että ilmiö on olemassa ja se on vakava. Työlakien velvoitteiden tunnistamisessa, riskien ennaltaehkäisyssä sekä vastuu- ja valtasuhteissa on epäselvyyttä. Nykyisen toimintakulttuurin ja -rakenteen on muututtava, ministeri toteaa tiedotteessa.

Terhon mukaan työnantajien on ymmärrettävä paremmin velvollisuutensa ja vastuunsa elokuvan ja teatterin alalla. Myös työntekijöiden on ministerin mukaan tärkeää tietää, mitä oikeuksia heillä on.

– Myös valtion on toiminnan rahoittajana kannettava oma vastuunsa, sanoo Terho.

Viime vuoden lopulla yli sata suomalaisnäyttelijää kertoi tulleensa seksuaalisesti häirityksi työssään. Asia selvisi STT:n ja Näyttelijäliiton kyselyssä seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta.

"Ei voida tukea"

Vaikka Terhon mukaan askeleita oikeaan suuntaan on jo otettu, nyt on syytä ryhtyä rakentamaan uusia toimintamalleja kaikenlaisen häirinnän ja epäasiallisen käyttäytymisen ennaltaehkäisemiseksi, epäkohtien havaitsemiseksi, esilletuomiseksi ja selvittämiseksi luovilla aloilla.

– On selvää, ettei valtion rahoituksella voida tukea toimintaa, johon liittyy syrjintää, seksuaalista häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua.

– Pidän tärkeänä sitä, että valtion tuen saaja on hoitanut ja hoitaa työnantajavelvoitteensa asianmukaisesti. Tähän asiaan tullaan jatkossa kiinnittämään erityistä huomiota päätöksiä tehtäessä, ja sitä varten luodaan myös seurantamekanismi. Tähän työhön ryhdytään heti, Terho sanoo.

Selvityksessä ehdotetaan myös, että eri lakien asettamia velvoitteita nostettaisiin enemmän esiin esimerkiksi koulutusten avulla. 

Lue myös:

    Uusimmat