MTV Uutisten tiedot: Hallitus kriisiytymässä taas – nyt pöydällä saamelaiskäräjälaki

Hallituksessa kuplii jo seuraava kriisi liittyen kiistanalaiseen saamelaiskäräjälakiin.

MTV Uutisten tietojen mukaan lakiesitys on tänään valtioneuvoston istunnossa, vaikka hallitus ei ole asiasta yksimielinen.

Erityisesti keskustassa vastustetaan lakiesityksen tuomista eduskuntaan.

Oikeuministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) oli määrä pitää asiasta tiedotustilaisuuden tänään kello 13.30.

Hallituslähde perustelee kiistanalaisen lain etenemistä sillä, että Suomi on saanut moitteet YK:n ihmisoikeuskomitealta asian viipymisestä. Saamelaiskäräjälain uudistusta on valmisteltu jo kolmen eri hallituksen johdolla.

– Meillä on velvollisuus laittaa tämä nyt eteenpäin.

Valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kirjoittaa Twitterissä, että keskusta ei hyväksy uudistusta. Saarikon mukaan Marin "rikkoo vakiintuneita pelisääntöjä".

Saamelaiskäräjälaki määrittelee esimerkiksi sen, keitä hyväksytään saamelaiskäräjien vaaliluetteloon. Toisin sanoen ketkä voivat äänestää vaaleissa ja asettua ehdolle.

Myös saamelaisyhteisö ja Lapin kunnat ovat riidelleet muun muassa maankäyttöoikeuksista.

Hallituksen pöydälle on tulossa saamelaiskäräjien hyväksymä esitys.

Pääministeri Marin pyysi jo anteeksi

Asian valmistelu kuuluu oikeusministeriölle ja oikeusministeri Henrikssonille, mutta MTV Uutisten tietojen mukaan myös pääministeri Sanna Marin (sdp) on ollut asiassa aktiivinen.

Pääministeri Sanna Marin pyysi esimeriksi Ylen Pääministerin haastattelutunnilla 23.10. saamelaisilta anteeksi, ettei hallitus ole pystynyt viemään lakiesitystä eteenpäin.

Tieto riidanalaisen lain etenemisestä tuli keskustan tietoon tiistaina, kun eduskuntaryhmä oli kokoontunut pohtimaan seuraavan päivän välikysymysratkaisuja ja ennallistamisasetusta.

MTV Uutisten tietojen mukaan tämä vihastutti erityisesti lappilaisia kansanedustajia.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) ehti kommentoida asiaa jo eilen Twitterissä.

Perjantain luottamuslauseäänestyksessä hallituksen rivit pysyvät todennäköisesti kasassa, mutta tilanne saattaa olla toinen saamelaiskäräjälain kohdalla, keskustakonkari varoittaa. 

Keskustassa ihmetellään erityisesti sitä, miksi pääministeri haluaa horjuttaa hallituksen linnarauhaa, koska ennallistamisasetuksen jäljiltä tilanne on edelleen kireä.

MTV Uutisten tavoittaman lähteen mukaan tilanne voi eskaloitua hallituksessa ja keskustelu hallituksen hajoamisesta voi alkaa uudestaan keskustan eduskuntaryhmässä. 

Hallituksen pitää jättää tällä vaalikaudella etenevät lakiesitykset eduskunnalle viimeistään 17.11. mennessä.


Juttua muokattu kello 10.38: Lisätty tieto Henrikssonin tiedotustilaisuudesta.

Juttua päivitetty kello 11:59: Lisätty tiedot Marinin tiedotustilaisuudesta ja Saarikon kommentista.

Lue myös:

    Uusimmat