Ministeri Kiuru kommentoi vanhustenhoidon mitoitusta: "Kyllähän me olemme ikävällä tavalla sössineet sen"

Mistä lisää hoitajia ministeri Krista Kiuru? 12:32
Krista Kiuru Huomenta Suomen haastattelussa keskiviikkona 19. kesäkuuta.

Keskustelu resurssipulasta niin lastensuojelussa kuin vanhustenhoidossa on puhuttanut Suomessa. Esimerkiksi MTV Uutiset uutisoi tänään, että vajaassa 20 vuodessa lasten sijoitukset ovat lähes kymmenkertaistuneet, ja resursseja tilanteen ratkaisemiseksi tarvitaan lisää.

Uuden hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi Huomenta Suomen haastattelussa, että hallituksella on kunnianhimoisia tavoitteita asian korjaamiseksi.

Tällä hetkellä lastensuojelun työntekijällä voi olla samanaikaisesti jopa 100 lapsen asiat hoidettavanaan. Uudessa hallitusohjelmassa tavoitteeksi on merkitty 30 lasta työntekijää kohti.

Kiuru ei pidä tehtävää helppona.

– Mutta meillä on hallituspuolueissa yksimielisyys siitä, ettemme voi jatkaa tällä tavalla. Tällä menolla meillä on useissa isoissa kaupungeissa mitotus sitä luokkaa, ettei voida uskottavasti sanoa, että lasten asiat tulisivat hoidetuksi, Kiuru sanoo. 

Hän nostaa ongelmaksi myös sosiaalityöntekijöiden uupumisen, johon voitaisiin vaikuttaa hoitohenkilöstön lisäämisellä. 

"Ammattilaiset ovat kadonneet vanhustenhoivasta"

Myös vanhustenhoitoon on kirjattu mitoituksen nosto niin, että hoitajia on 0,7 jokaista hoidettavaa kohti. Kiurun mukaan se on toteutumassa, ja hallitus aikoo mennä sitäkin pidemmälle.

– Kyllähän me olemme ikävällä tavalla sössineet sen, että ammattilaiset ovat kadonneet vanhustenhoivasta, koska todellisuus on niin karua, että 70 prosenttia työntekijöistä miettii alanvaihtoa, Kiuru sanoo.

Kiurun mukaan hallitus ei voi vaikuttaa palkka-asioihin, mutta hän haluaa hallituksen toimien osoittavan, että asiat halutaan laittaa kuntoon.

– Varmasti ensin pitäisi antaa sosiaalialalle kunnianpalautus, onhan nämä ongelmat olleet tiedossa vuosikausia.

Mitoitusten nostoon on varattu rahoitus

Hallitusohjelman tavoitteita lastensuojelussa ja vanhustenhoidossa on kritisoitu riittämättöminä. Esimerkiksi lastensuojelun ammattilaiset olisivat halunneet nostaa mitoituksen suoraan 25 lapseen hoitajaa kohti.

Kiuru ymmärtää kritiikin, mutta muistuttaa, ettei tavoitteeseen päästä yhdessä yössä. Hänen mukaansa joissain kunnissa 30 hoitajan mitoitus toteutuu jo, mutta toisilla vaikeuksia on enemmän.

Myöskään pelkkien valtionavustusten nosto ei riitä, koska silloin asioiden korjaaminen jää hoidon järjestäjien vastuulle.

– Vuosia kestäneiden ongelmien jälkeen on haluttu, että tulee tuo mitoitus, joka viime kädessä sanelee sen, että tälle nykymenolle tulee loppu, Kiuru sanoo. 

Hallitus on saanut myös kritiikkiä siitä, ettei se pysty rahoittamaan omia tavoitteitaan. Kiuru kuitenkin vakuuttaa, että mitoitusten nostoon on varauduttu budjetissa. 

Lue myös:

    Uusimmat