Miltä näyttää loppuvuoden säätyyppi – syysmyrskyjä vai lämmintä?

Tuoreen pitkän ajan ennusteen mukaan loppusyksystä on tulossa tavanomaista lämpimämpi ja vähäsateisempi.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF ennustaa, että Pohjois-Euroopan yllä on loppusyksyllä tavallista korkeamman paineen alue. Länsivirtauksen ennustetaan olevan tavanomaista heikompi.

– Tämä tarkoittaisi tavanomaista vähemmän syysmyrskyjä ja sateita sekä enemmän poutasäätä. Ainakin loka-marraskuusta ennustetaan keskimääräistä lämpimämpää, tulkitsee MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela ECMWF:n loka-joulukuun ennustetta.

Tänä vuonna Suomen merialueilla on ollut vain kaksi myrskypäiväksi luokiteltua päivää, molemmat maaliskuussa. Keskimäärin myrskypäiviä on Suomessa vuosittain 20 ja eniten myrskytuulia mitataan loka-helmikuussa.

Jos länsivirtaus on loppusyksyllä tavanomaista heikompi, tuuli voi puhaltaa keskimääräistä useammin pohjoisesta tai etelästä.

– Pohjoisesta on luvassa selkeää, mutta viileää ilmaa, etelästä puolestaan lämmintä, mutta pilvistä ja tihkusateista säätä. Sumua voi esiintyä useasti, kun on heikkotuulista tai ilmavirtaus käy etelästä tai kaakosta, sanoo Aleksi Jokela.

Syyskuu jatkuu ennusteiden mukaan keskimääräistä lämpimämpänä, mutta sateen riski kasvaa loppukuussa.

Pitkän ajan ennusteet ovat kokeiluasteella. Ennusteet eivät kuvaa yksittäisten päivien säätä, vaan todennäköistä, keskimääräistä säätyyppiä.

MTV3:n sääsivustolta löytyvät muun muassa paikkakuntakohtaiset ennusteet, sadetutka ja merisää.

Katso videolta katsaus loka-joulukuun säätyyppiin.

Lue myös:

    Uusimmat