Milloin Ruotsi pääsee Naton jäseneksi? Nämä asiat voivat vielä hidastaa polkua

Turkin presidentti Erdogan antoi parlamentille esityksen Ruotsin Nato-jäsenyydestä – Unkarin reagointia odotetaan 4:09
Kuinka yllättävä Turkin ilmoitus on ja mitä esteitä Ruotsin Nato-jäsenyydellä voi vielä olla?

Ruotsin pitkään jumissa ollut Nato-jäsenyys liikahti maanantaina eteenpäin.

Turkin presidentinkanslia ilmoitti maanantaina Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin allekirjoittaneen pöytäkirjan Ruotsin liittymisestä sotilasliitto Natoon. 

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Janne Puumalainen kertoo Turkin ilmoituksen olevan yllättävä, sillä ajankohdasta on vaikuttanut tietävän vain Erdogan. 

– Missään mediassakaan ei ole ollut mitään epävirallisia huhuja tai lähdetietoja siitä, milloin tämä voisi mahdollisesti edetä, Puumalainen kertoo. 

Turkkilaiset diplomaatitkin ovat antaneet ymmärtää vain presidentin tietävän asiasta, Puumalainen lisää.

Vielä syyskuussa Erdogan sanoi, ettei Ruotsi ole täyttänyt Naton jäsenehtoja eikä näin ollen Turkki voi hyväksyä Ruotsin jäsenyyttä. 

Painetta on kuitenkin tullut muilta Nato-mailta, sillä asiasta keskusteltiin vasta vajaa kaksi viikkoa sitten Brysselissä pidetyssä Naton puolustusministerien kokouksessa. 

– Ehkä sikäli tämä ei ole yllättävää, koska tämä sopii siihen aikatauluun, minkä Turkin presidentti Erdogan ilmoitti Vilnassa juuri ennen Naton huippukokousta, kun hän sopi tästä Ruotsin jäsenyydestä Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin kanssa. Toki tässä välissä tuli näitä mutkia matkaan, Puumalainen toteaa.

Hävittäjäkaupat ja Unkari voivat vielä hidastaa jäsenyyttä

Puumalainen arvioi, että Ruotsi voisi olla Naton jäsen marraskuussa, mikäli jäsenyyden käsittely etenee Turkissa samalla kaavalla kuin Suomen prosessi. 

Suomi oli Naton jäsen noin kolme viikkoa sen jälkeen, kun Erdogan laittoi Suomen jäsenyyden eteenpäin Turkin parlamenttiin. 

– Eli jos tämä Ruotsin jäsenyys etenisi samassa aikataulussa, se olisi varmaankin noin marraskuun puolivälin kohdalla, Puumalainen sanoo. 

Puumalaisen mukaan Ruotsin jäsenyyttä voivat vielä hidastaa Turkin F-16-hävittäjäkaupat Yhdysvaltojen kanssa sekä Unkarin ratifiointi. 

– Erdogan on sitonut Ruotsin jäsenyyden jo julkisestikin F-16-hävittäjäkauppaan Yhdysvaltojen kanssa. Onko tässä vielä jokin asia, mitä hän haluaa selvittää?

– Unkarin parlamentti on myös ratifioimatta Ruotsin jäsenyyden ja Unkarin johto on viime aikoina koventanut retoriikkaansa Ruotsista. He eivät ole pitäneet siitä, miten Ruotsissa on viime aikoina puhuttu Unkarin demokratiasta.

Suomen jäsenyyden kohdalla Unkari kuitenkin eteni heti Turkin jälkeen. 

– On yleisesti arvioitu niin, että Turkki ja Unkari ovat koordinoineet näitä asioita yhdessä, eli voisi olettaa, että Unkarikin etenee, kun Turkki etenee, Puumalainen kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat