Miten koulujen alku näkyy tartuntamäärissä? – Husin Asko Järvinen peräänkuuluttaa muutoksia testaus- ja karanteenikäytäntöihin

Miten koulujen alku näkyy tartuntamäärissä? Husin Asko Järvinen toivoo muutoksia testaus- ja karanteenikäytäntöihin 5:02
Katso video: Husin Asko Järvinen peräänkuuluttaa muutoksia testaus- ja karanteenikäytäntöihin

Syksy on taas täällä ja koulujen syyslukukaudet ovat alkaneet eri puolilla Suomea. 

MTV kysyi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järviseltä siitä, minkälaisia vaikutuksia koulujen alkamisella on ollut Uudenmaan koronatilanteeseen.

– Kokonaistartuntamäärissä on tultu viimeisten kahden viikon aikana alaspäin. Tartuntamäärät ovat laskeneet kaikissa yli 20-vuotiaiden ikäryhmissä.

Erityisesti tartuntamäärät ovat laskeneet 20–40-vuotiaden keskuudessa, jossa rokotukset etenevät tällä hetkellä nopeasti.

Koulujen alku ja lisääntyneet testimäärät ovat johtaneet siihen, että tartuntoja on todettu enemmän nuoremmissa ikäryhmissä.

– Tartuntoja on todettu 0–19-vuotialla hieman aiempaa enemmän. Samalla näemme, että suomen- ja ruotsinkielisten tartunnat ovat vähentyneet.

Testaus- ja karanteenikäytäntöihin toivotaan muutoksia

Koulujen ja syysflunssakauden alku on aiheuttanut sen, että päivittäinen testauskapasiteetti on venytetty äärimmilleen.

– Jos tästä mennään vielä eteenpäin nykyisellä testauskäytännöllä, kapasiteetti tulee varmuudella ylittymään. Lähikontakteja on aikaisempaa enemmän.

Järvinen ei ole niinkään huolissaan koronaviruksen leviämisestä. Tämänhetkisiin testaus- ja karanteenikäytäntöihin hän toivoisi sen sijaan muutoksia.

– Jos nuoria testataan ja asetetaan karanteeniin liian voimakkaasti, nykyiset toimintamallit johtavat siihen, että tulemme olemaan aika nopeasti etäkoulussa.

Järvinen painottaa, että flunssaoireisen on jatkossakin jäätävä kotiin. Lisäksi rokottamattomien ja kerran rokotettujen on edelleen syytä käydä testissä.

– Karanteenimääräyksistä päättää tietysti riskiarvion tekevä tartuntatautilääkäri. Yksi rokote ei anna vielä riittävää suojaa, joten arviossa on tärkeä selvittää miten lähellä altistunut on ollut ja miten pitkään.

– Tiedämme kuitenkin sen, että kouluissa syntyy hyvin vähän jatkotartuntoja. Alle kahdella prosentilla karanteeniin asetetuilla nuorilla on todettu jatkotartunta.

Lue myös:

    Uusimmat