Mistä tietää, kaipaako oravanpoikanen apua?
Keväisin ihmiset ja eläinten poikaset usein kohtaavat. Aina pikkuisimmatkaan pennut eivät kaipaa apua. Esimerkiksi rusakonpoikaset saattavat vetää puoleensa auttajia aivan turhaan.
Eläinten Hyvinvointiyhdistys Lemmikki ry muistuttaa, ettei myöskään pikkuinen orava välttämättä tarvitse ihmisen apua.
– Ensimmäisiä poikasia tavataan pesän ulkopuolella huhti-toukokuun vaihteessa. Kiipeilemistä vasta harjoittelevat poikaset voivat pudota maahan. Emo noutaa pudonneet poikaset takaisin pesään, mikäli sitä ei häiritä. Oravanpoikaset ovat vilkkaita ja uteliaita ja saattavat jopa alkaa seurailla ihmisiä, yhdistys kuvailee Facebookissa.
– Vieroitetun poikasen tunnistamisessa voidaan pitää nyrkkisääntönä sitä, että sen häntä muistuttaa pulloharjaa. Mikäli poikasen häntä on vielä selvästi suikero, se ei vielä pärjää omillaan.
Lue myös: Saako siiliä ruokkia? Älä lopeta juomatarjoilua kesken – ja muut tärkeät ohjeet
Jos vastaan tulee pieni ja suikerohäntäinen orava, sitä tulisi seurata hetki turvallisen matkan päästä.
– Mikäli emoa ei näy ja poikanen vaikuttaa heikolta, ota se talteen. Huom! Pelkästään hännän perusteella ei voida tehdä varmaa päätelmää siitä, että orava pärjää jo yksin.
Terve poikanen ei kyyhötä tai nuku maassa
Terve, emostaan vieroitettu pikkuorava on reipas ja liikkuvainen. Korkeasaaren mukaan terve oravanpoikanen ei vaikuta uupuneelta, vaan uteliaalta ja reippaalta. Terve poikanen ei myöskään kyyhötä paikallaan tai nuku maassa.
Yksinään liikuskelevalle poikaselle voi tarjota vesikupin ja esimerkiksi palan omenaa tai päärynää, ja seurailla poikasen toimintaa.
– Liian aikaisin pesästä pudonneen poikasen tunnistaa siitä, että sen silmät voivat olla vielä kiinni, turkki ja häntä ovat sileät, korvissa ei ole tupsuja tai poikanen ei osaa kävellä kunnolla itse. Tällaisen poikasen kohdalla voi odottaa jonkin aikaa seuraten, tuleeko emo noutamaan tippuneen poikasen, Korkeasaaren villieläinsairaala kertoo.
Ruokaa tai vettä ei liian aikaisin pesästä pudonneelle tule antaa.
– Jos emoa ei näy, poikasen voi ottaa talteen esimerkiksi pipoon ja pahvilaatikkoon, ja toimittaa hoitoon Villieläinsairaalaan – soitathan ennen tuloasi.
Lue myös:
Joka kevät villieläimiä pelastavan Jarmon ovikello soi turhaan – pientä rusakonpoikasta ei tarvitse pelastaa
Kaarlo-korppi seurasi ihmistä ja "jutteli" vienosti – käytöksen taustalla valitettava tarina
Sanna ja Eva-Maria auttoivat räpylänsä menettänyttä hanhea – tällaista jälkeä luontoon päätynyt roska voi eläimille tehdä
Katso myös: Oravat keksivät nokkelan tavan syödä pähkinöitä Tikkakoskella
0:50Oravat saivat oivan idean Tikkakoskella 2024.
Lähteet: FB/Eläinten Hyvinvointiyhdistys Lemmikki ry, Korkeasaaren villieläinsairaala