Milloin lastenlasten kasvatukseen voi puuttua? Poimi neuvot

Vaikka isovanhemmalla olisi omasta mielestään arvokasta kokemusta lapsista, voi viisauden jakaminen kostautua, jos vanhemmat kokevat sen kritiikkinä. Grandparents.com kirjoittaa, millaisissa tilanteissa isovanhempien pitäisi silti puuttua lastenlastensa kasvatukseen.

Epäkohtelias käyttäytyminen

Jos lapsenlapsesi on törkeä sinua tai muita kohtaan, sinun täytyy ottaa asia esille. Voit sanoa "ei ole oikein, että puhut minulle noin". Jätä kuitenkin kurinpito vanhemmille. Älä vaadi vanhempia käsittelemään asiaa lapsenlapsesi nähden, tai saatat heikentää vanhempien auktoriteettia. Sen sijaan kerro vanhemmille lapsenlapsesi käytöksestä, kun lapsi ei ole paikalla.

Kehitys on myöhässä

Joskus vanhemmat ovat liian lähellä lapsiaan huomatakseen, että jokin on vialla. Isovanhemmat ovat kasvattaneet lapsia aikaisemmin, joten he usein tietävät, mitä odottaa lapsen kehitykseltä. Jos huomaat, että lapsenlapsesi puhe viivästyy tai hänellä on ongelmia motoriikassa tai sosiaalisissa taidoissa, on tärkeää, että puhut asiasta. Ongelma voi muuttua pahemmaksi, jos sitä ei huomioida.

Turvallisuus

Kun on kyse lastenlastesi turvallisuudesta, voit ehdottomasti puuttua asiaan. On oikein, että muistutat lapsenlastasi kypärän käytöstä, mutta on väärin ahdistella vanhempia asiasta. Omassa kodissasi voit tietenkin vapaasti määrittää säännöt ja valvoa niitä. Psykoterapeutti Amy Morinin mukaan voi esimerkiksi sanoa, että "kaikki käyttävät pyöräilykypärää, kun he pyöräilevät mummolassa".

Ravinto

Haluat lapsenlapsesi syövän terveellisesti, mutta on viisasta suhtautua asiaan rauhallisesti. Voit tarjoilla vihreitä papuja ja porkkanoita omassa talossasi, mutta et voi määritellä ruokalistaa muualla. Perheneuvoja Carl Grody neuvoo välttämään epäsuoria terveisiä ja antamaan positiivista palautetta aina, kun se on mahdollista. Jos pöydässä esimerkiksi tarjoillaan ruusukaalia, sano mieluummin "tämä näyttää hyvältä" kuin "huomaan, että meillä on viimein jotain vihreää syötävää!". Jos olet huolissasi lapsenlapsesi ruokailutottumuksista, on täysin hyväksyttävää puhua hänen kanssaan terveellisistä valinnoista ja antaa vaihtoehtoja.

Vakavat aiheet

Sinun pitää ilman muuta puuttua heti asiaan, jos huomaat jotakin seuraavista:

  • Fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa
  • Lapsen laiminlyöntiä
  • Huumaavien aineiden väärinkäyttöä tai mielenterveysongelmia
  • Lastenlasta uhkaavan vaaran

Jos lapsi on vaarassa, ota yhteyttä poliisiin tai lastensuojeluviranomaisiin.

Lähde: Grandparents.com

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat