Milloin koronatoimista voidaan viimein luopua ja jäävätkö maskit pysyvästi käyttöön? Näin eri asiantuntijat vastaavat

Milloin koronatoimista voidaan viimein luopua ja jäävätkö maskit pysyvästi käyttöön? Näin eri asiantuntijat vastaavat 4:02
Milloin koronatoimista voidaan viimein luopua ja jäävätkö maskit pysyvästi käyttöön? Näin eri asiantuntijat vastaavat.

Koronapandemia on jatkunut jo yli vuoden, mutta rokotukset ovat tuoneet uutta toivoa. Voidaanko normaalista elämästä jo haaveilla?

Tie koronarajoitusten ja -suositusten purkamiseen on yksinkertainen: rokotukset ja laumasuojan saavuttaminen.

Näin vastaavat MTV:n haastattelemat asiantuntijat. Muut keinot hillitsevät kyllä epidemiaa väliaikaisesti, mutta rajoituksia höllätessä tilanne taas huononee.

Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkusen mukaan ainakin 70 prosenttia väestöstä pitää olla rokotettu kahdella annoksella ennen kuin laumasuoja on saavutettu.

– Tarve varianttien takia voi olla korkeampikin, Julkunen sanoo.

Samaa mieltä on evoluutiobiologi Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta. Hän muistuttaa, että tauti vaikuttaa eri tavoin eri ikäryhmiin.

– Kuolleisuus laskee vanhimmissa ikäryhmissä suhteellisen nopeasti, kun rokotteet on saatu. Mutta sitten kun ajatellaan, ketkä päätyvät teho-osastolle tai sairaalaan, siinä 55–70-vuotiaat ovat merkittävässä asemassa. Ja se ryhmä saa suhteellisen myöhään rokotteen.

THL:n johtajan Mika Salmisenmukaan on mahdollista, että rajoituksia voidaan purkaa, jos riskiryhmät saadaan rokotettua kesään mennessä.

Kasvomaskien käyttö jatkuu tulevaisuudessa?

Vaikka pandemia saataisiin taltutettua, jättää se väistämättä pysyviä jälkiä yhteiskuntiimme ja toimintaamme.

Aivelon mukaan esimerkiksi iäkkäät voisivat käyttää kasvomaskeja kausittain jatkossakin, koska se selkeästi ehkäisee koronaviruksen lisäksi influenssaa.

Ylipäätään kaikki hygieniaa edistävät toimet luultavasti jäävät käyttöön pandemian jälkeenkin.

Tällä hetkellä kuitenkaan nopeaa tietä ulos ei ole. Pääkaupunkiseudulla tilanne on huonontunut, ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan THL esittänee pian Suomen epidemiatason nostoa 2. tasolle.

– Saattaa olla, että pääkaupunkiseudulla vaikeimmat kuukaudet ovat nämä seuraavat kuukaudet, Aivelo arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat