Milloin iPhone kannattaa ostaa? Ilmainen sovellus paljastaa parhaan hinnan ja ostoajankohdan

Älypuhelimien elinkaaren aikana myös hinta vaihtelee huomattavasti. Paras ostoajankohta on mahdollista ennustaa Hintaoppaan avulla. Sovellus paljastaa myös kivijalkakauppojen hintojen vertailukelpoisuuden viivakoodiskannerin avulla.

Hintaopas on valtakunnallinen hintavertailusivusto, jossa kuluttaja voi verrata tuotteita hinnan ja arvostelujen perusteella. Sivusto aloitti toimintansa Suomessa loppuvuonna 2015. Mukana olevia maita on kaikkiaan kahdeksan. Suomen tuotekategoriassa on tällä hetkellä 159 000 kategoroitua tuotetta 700 eri kaupalta. Kaikkiaan Hintaoppaasta löytyy 6,7 miljoonan tuotteen tiedot.

Hintaopas poikkeaa muista markkinoilla olevista hintaa vertailevista palveluista puolueettomuutensa ansiosta. Se hakee vertailuun kaikkien saatavilla olevien verkkokauppojen ilmoittamat hintatiedot sopimuksesta riippumatta, jolloin kaikki vertailtavat hinnat näkyvät kuluttajalle. Tällä hetkellä Hintaoppaalla on listattuna noin 700 kauppaa, kun muilla vastaavanlaisilla toimijoilla kauppoja on saatavilla vain pari sataa. Kauppa saa kuitenkin logonsa näkyviin vain maksua vastaan. Lisäksi muissa Pohjoismaissa sivustolla on myös mainosmyyntiä.

Tällä hetkellä tuotekategoriat Suomessa keskittyvät kaikenlaiseen elektroniikkaan. Ensi vuonna toimintaa laajennetaan myös erilaisiin urheilutarvikkeisiin. Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett muistuttaa, että toiminta laajenee, kun kuluttajille voidaan tarjota tarpeeksi suuria ja vertailukelpoisia tuotekategoriakokonaisuuksia. Näin Hintaopas pysyy maan objektiivisimpana hintavertailusivustona.

Hintamuutoksia seuraamalla voi seurata hintojen kehitystä ja ennustaa sopivan ostohetken. Selkeälukuisen sovelluksen voi myös aktivoida vahtimaan hintaa ja ilmoittamaan, kun hinta laskee. Ilmoitukset voidaan vastaanottaa joko puhelinsovelluksen näytölle tai sähköpostiin. Ilmaisen sovelluksen saa ladattua iOS-laitteille sekä Androidille. Sovellus on myös iWatch yhteensopiva.

Puhelinsovelluksesta on hyötyä myymälöissä kierrellessä. Sen yhtenä ominaisuutena on näppärä viivakoodinlukija, joka tunnistaa yleisimmät elektroniikkalaitteet. Sovellus ilmoittaa tuotetietojen lisäksi ehdotukset vastaavista tuotteista sekä vertaa hintaa verkkokauppojen hintoihin. Sovellus toimii Suomen lisäksi Uudessa-Seelannissa, Ruotsissa, Norjassa, Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Italiassa ja Ranskassa. Ulkomaille shoppailumatkaa suunnittelevan on siis mahdollista vertailla paikalliset hinnat ennen ostopäätöstä.

Hintaopas seurasi iPhone 6 64 GB:n hinnan kehittymistä viime vuoden lanseerauksesta lähtien. Seurannasta kävi ilmi, että puhelimen hinta laski eniten kolme kuukautta iPhone 7 lanseeraamisen jälkeen. Esimerkiksi iPhone 6 64 GB hinta oli alimillaan 14.12.2016. Muiden iPhone 6-sarjan hinnat laskivat puolestaan eniten joulun alennusmyynneissä 26.12.2016. iPhone 7 kohdalla hinnankehitys on noudattanut samaa kaavaa, joten voidaan olettaa, että kuun lopussa lanseerattavan iPhone X:n kohdalla sama ennustettavuus toteutuu.

iPhonen suosio näyttäisi kuitenkin olevan hiipumassa Suomessa. Tätä tukee puhelinten viimeaikaiset myyntitilastot.

– Mielenkiintoinen fakta on, että Ruotsissa ja Norjassa Apple iPhone X ja 8 ovat olleet kymmenen suosituimman puhelimen joukossa heti lanseerauksesta lähtien, kun taas Suomessa iPhone X löytyy vasta sijalta 17 ja iPhone 8 on 36. suosituin. Tästä voisi päätellä, että Suomi ei ole enää yhtä iso Apple-maa kuin naapurimaat, Liisa Matinvesi-Bassett toteaa.

Kuvat: Hintaopas ja Apple

Edit 31.10. klo 09:57: iPhone 6 -mallien hinnat laskivat eniten noin kolme kuukautta iPhone 7 lanseerauksen jälkeen.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja