Millaista oli elämä Titanicin uppoamisen aikaan? Belfast ottaa kaiken irti Titanicin kotikaupunkina

Tänä vuonna tuli täyteen 110 vuotta Titanicin tarinasta, joka vieläkin kiinnostaa ihmisiä.

Kun Titanicin uppoamisesta tuli kuluneeksi sata vuotta, aivan Titanicin rakennuspaikan viereen avattiin museo. Se siis viettää tänä vuonna kymmenvuotisjuhlaansa.

Titanicin tarina on inspiroinut jo monia eri elokuvia, kirjoja ja sarjoja. Titanic Belfast kuitenkin aloittaa jo ajasta ennen uppoamista – siitä, miten Titanic syntyi White StarLines-varustamolle Harland & Wolffin toimesta. Näyttelyssä otetaan kiinni tietenkin myös uppoamiseen ja siihen, miten Titanicin tarina vaikuttaa yhä ihmisten mielissä. 

Aivan rakennuspaikan vieressä

Museo sijaitsee Titanicin rakentaneen telakan vieressä. Museon näyttely kertoo alusta asti sen, miten Titanic suunniteltiin ja rakennettiin. Museossa on myös tarjolla interaktiivinen telakkakierros, ja siellä voi tutustua telakan sääntöihin ja käytäntöihin.

Museon alueella sijaitsee myös SS Nomadic, jota pidetään Titanicin pikkusiskona. Se on myös ainoa White Star Lines - alus, joka ei ole uponnut tai jota ei ole romutettu. Alunperin laivan oli tarkoitus auttaa Ranskan Cherbourgissa Titanicia ja Olympicia tavara- ja matkustajaliikenteessä, koska ne eivät mahtuneet satamaan.

Uppoamaton laiva, joka upposi

Titanicia pidettiin aikoinaan uppoamattomana ja niin sitä myös markkinoitiin. Kuitenkin jo neitsytmatkan aikana se törmäsi jäävuoreen, vaikka oli saanut varoituksia niistä. Museossa nähdään seinätauluihin kirjoitettuna viimeisiä Titanicilta lähetettyjä viestejä, ja taustalla kuuluu Titanicilta selvinneiden tarinoita heidän itsensä kertomana.

Näyttelyn lopussa on myös mahdollisuus katsoa valkokankaalta videota siitä, miltä Titanic tällä hetkellä näyttää meren pohjassa. Titanicin matkustajaluetteloa voi tarkastella kosketusnäyttöjen avulla ja etsiä ihmisiä matkustajaluokan tai kansalaisuuden mukaan.

Muistopuutarha aivan kaupungintalon vieressä

Kun Titanicin uppoamisesta tuli vuonna 2012 täyteen sata vuotta, Belfastin kaupungintalon puutarhaan avattiin Titanicin uhreille oma puutarha. Siellä on muistomerkki uhreille ja erilliseen kiveen on kaiverrettu kaikkien uhrien nimet.

Belfast nostaa muutenkin itseään Titanicin kotikaupunkina, ja kaupungissa on muutakin tarjottavaa Titanicista kiinnostuneille.

Kirjoittaja on osallistunut Helsingin yliopiston avoimen yliopiston Journalismi ammattina -kurssille. Artikkeli on osa kurssin lopputyötä. 

Lue myös:

    Uusimmat