Titanicin luo sukellettiin ensi kertaa 14 vuoteen: Näky shokeerasi tutkijan – tältä maailman kuuluisin hylky näyttää tällä hetkellä

1:44
Video: Tältä Titanic näyttää tällä hetkellä – hylky makaa 3800 metrin syvyydessä Atlantin pohjassa.

Titanicin uppoamisesta tuli huhtikuussa kuluneeksi 107 vuotta. Laivan hylky makaa Atlantin pohjassa 3 800 metrin syvyydessä.

Hylky löydettiin vuonna 1985, minkä jälkeen sitä on tutkittu useaan otteeseen. Ehti kuitenkin vierähtää 14 vuotta ennen kuin ihminen jälleen tässä kuussa sukelsi maailmankuulun hylyn luokse.

Victor Vescovo tutkimusryhmineen sukelsi elokuun alussa Titanicin luo viisi kertaa kahdeksan päivän aikana.

– Ensivaikutelmani oli, että hylky on todella suuri, Vescovo sanoo.

Suuri se myös on. Titanic oli aikanaan valtava saavutus – suurin koskaan ihmisen rakentama esine, joka kellui veden pinnalla. Uppoamaton, kuten laivan liikanimi kuului.

Pituutta laivalla oli 269 metriä ja leveimmillään se oli 28-metrinen. Painoa aikansa ihmeellä oli noin 50 000 tonnia. Peräsimellä painoa oli noin sata tonnia.

Vescovon tiimi kuvasi laivaa 3D-mallinnoksia varten. Niitä hyödynnetään tulevaisuudessa virtuaalitodellisuuden luomisessa. Tekeillä on myös dokumentti, jota kuvattiin elokuisella sukelluksella.

Osia haihtunut mereen

Titanicin on tiedetty säilyneen varsin hyvin meren pohjassa.

Nyt sen hylky kuitenkin rapistuu ennätysvauhtia. Mereen on menetetty suuria osia laivasta – jopa enemmän kuin tutkijat olisivat osanneet kuvitella.

Mukana Vescovon ryhmän sukelluksella ollut Titanic-historioitsija Park Stephenson kuvailee näkemäänsä ”shokeraavaksi”.

– Kapteenin kylpyamme on monen Titanic-intoilijan lempikohta laivasta ja nyt sitä ei enää ole, Stephenson harmittelee BBC:lle.

Stephensonin mukaan koko kapteeniston puolen kansi on tuhoutumassa. Hylyn kunto heikkenee hänen mukaansa kiihtyvällä tahdilla.

Tuhoutumisen taustalla ovat meren voimakkaat virtaukset, suolapitoisuuden aiheuttama syöpyminen ja metallinsyöjäbakteerit.

– Titanic palautuu luonnolle, Stephenson kiteyttää.

Yli 1500 menehtyi

Titanic lähti neitsytmatkalleen Englannin Southamptonista 10. huhtikuuta 1912 kohti New Yorkia. Aluksen maailmankuulu yhteentörmäys jäävuoren kanssa tapahtui 14. päivän iltana.

Laiva upposi varhain aamuyöstä 15. huhtikuuta. Kaikkiaan 2223 laivalla olleesta henkilöstä 1517 menehtyi.

Hylky sijaitsee reilun 600 kilometrin päässä Kanadan Newfoundlandin rannikosta.

Lisätty tieto peräsimen painosta 23.8. kello 4.38. Korattu veneen painoksi oikea muoto (50 000 tonnia) 23.8. kello 11.24.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja