Millaisissa vaikeuksissa Ukraina on rintamalla? Asiantuntija kertoo arvionsa

Näin Venäjä etenee rintamalla, mutta mihin sen rahkeet riittävät? 3:38
Katso tästä koko Jarmo Mattilan haastattelu

Venäjä on saavuttanut menestystä rintamalla käyttämällä häikäilemättömästi ja massamaisesti jalkaväkeä, arvioi asiantuntija.

Ukraina on vaikeuksissa rintamalla, kertoo Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen pääopettaja Jarmo Mattila.

– Venäjä on saavuttanut pientä paikallista menestystä siellä sun täällä.

Rintama on noin tuhat kilometriä pitkä. Viimeisin symbolisesti suuri takaisku tuli viikonloppuna, kun Venäjä valtasi Avdijivkan kaupungin. Venäjä on muutenkin saanut painettua Ukrainan joukkoja taaksepäin.

Mattila arvioi Venäjän jatkaneen sitkeästi hyökkäystä omilla vahvuuksillaan. 

– Venäjä käyttää häikäilemättömästi, massamaisesti jalkaväkeä.

Jalkaväkeä tuetaan muun muassa panssarivaunuilla ja epäsuoralla tulella.

Mattilan mukaan Venäjä on kyennyt myös korvaamaan tappioita hyvin. Rintamalla nähdään nyt vanhempaa kalustoa, mutta se on toimivaa sodankäynnin kannalta. Lisäksi sotatalous tuottaa enemmän tarvikkeita ja Pohjois-Korea on tukenut Venäjää ammuksilla.

Venäjän henkilöstötappiot ovat olleet suuria, mutta se on pystynyt myös korvaamaan ne. Mattilan arvion mukaan hyökkäyksessä olevat joukot eivät ole erityisesti koulutettuja.

– Hyökkäystapa on hyvin yksinkertainen niin se riittää.

Mattila uskoo Venäjän pyrkivän hyödyntämään pieniä paikallisia menestyksiään. Joukkojen tavoitteena voi olla Ukrainan itäosassa sijaitsevan Donbassin alueen haltuunotto. 

Mattilan mukaan tärkeää olisi nyt länsimaisen avun käynnistäminen ja liikkeelle saaminen.  Yhdysvallat on Ukrainan tärkein yksittäinen tukija, mutta nyt sen apu on jumissa. 
 

Lue myös:

    Uusimmat