Pekka Toveri: Nämä kaksi päivämäärää ohjaavat nyt Venäjän sotaponnistuksia Ukrainassa

Video näyttää karun todellisuuden Avdijivkan tulitaistelusta 0:54
VIDEO: Tällaista oli Avdijivkan puolustajien karu arki

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kokoomuksen kansanedustaja Pekka Toveri arvioi, että Venäjän etsikkoaika taisteluissa on tämän vuoden aikana. Ukrainan päätös vetäytyä Avdijivkan kaupungista oli hänen mukaansa odotettu. 

Ukrainan joukot vetäytyvät Avdijivkan kaupungista itäisessä Ukrainassa. Tilanne kaupungissa on vaikeutunut merkittävästi viime päivien aikana. Alueen sotatoimia johtava ukrainalaiskenraali Oleksandr Tarnavskyi sanoi viestipalvelu Telegramissa tehneensä päätöksen, jotta ukrainalaissotilaiden henkiä voitaisiin säästää.

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, kokoomuksen kansanedustaja Pekka Toveri pitää vetäytymistä järkevänä, sillä ukrainalaisjoukot olisivat olleet muuten vaarassa jäädä saarroksiin. Vetäytyminen vaikuttaa hallitulta.

Venäjä on yrittänyt vallata itäisessä Avdijivkaa kuukausikaupalla. 

– Jos Venäjä olisi pystynyt nopeaan läpimurtoon, ottamaan Avdijivkan haltuun ja uhkaamaan ukrainalaisten sivustoja, niin silloin he olisivat voineet uhata koko Donbassin puolustusta. Siellä on kuitenkin taisteltu useita kuukausia ja ukrainalaisilla on ollut aikaa reagoida. Kaupungin menetys ei murra ukrainalaisten puolustusta siellä tai uhkaa yleistilannetta vakavasti, Toveri sanoo.

Venäläiset maksaneet kovaa hintaa

Avdijivkan lisäksi Venäjä on ollut aktiivinen Kupjanskin ympäristössä. Pekka Toverin mukaan merkittäviä läpimurtoja venäläiset eivät ole kuitenkaan saavuttaneet.

– Hinta on ollut kova. Avdijivkassa Venäjä on kärsinyt rankkoja tappioita, jopa 13 000 sotilasta ja pari sataa panssariajoneuvoa. Venäjän joukot ovat melko kuluneita ja kyky jatkaa taisteluita rajoitettu.

Kaupunki ei ole strategisesti tärkeä, mutta sen valtaaminen on symbolinen voitto Venäjälle. Varsinkin presidentinvaalien lähestyessä Putinille on tärkeää saada esitellä tuloksia. Toinen merkittävä ajankohta on Naton 75-vuotisjuhla ja huippukokous heinäkuussa Washingtonissa. Ennen sitä Venäjä pyrkii saamaan voittoja ja näyttämään lännelle vahvuutensa. 

"Länsi pystyisi tuottamaan sekä massaa että laatua"

Venäjä ollut sodassa niskan päällä sen jälkeen, kun Ukrainan vastahyökkäyksen katsottiin epäonnistuneen viimeistään viime syksynä. Venäjällä on ollut kalustoylivoima ja se on kyennyt rekrytoimaan uusia sotilaita. Tosin uudet sotilaat ovat olleet melko huonosti koulutettuja. 

Toverin mukaan Venäjällä on toisaalta myös kiire. Venäjällä on enemmän miehiä ja materiaalia, eikä Ukraina ole vieläkään saanut liikekannallepanoa aikaiseksi. Jos sota jatkuu ensi vuonna, alkaa se kääntyä Venäjän kannalta epäedullisemmaksi. Lännen sotamateriaalituotannon lisääminen alkaa silloin näkyä.

– On arvioitu, että loppuvuodesta Yhdysvaltojen ja lännen 155-millisten tykinammusten tuotanto olisi jo 2,5 miljoonaa. Se ei ehkä ole paljon mutta monta kertaa enemmän kuin ennen hyökkäyssotaa. Venäjä tuottaa tällä hetkellä massaa, ei laatua. Länsi pystyisi ensi vuonna tuottamaan sekä massaa että laatua.

Lue myös:

    Uusimmat