Kykeneekö Ukraina tällä hetkellä suureen vastahyökkäykseen? Everstiluutnantti MTV Uutisille: "Pala palalta pieniä hyökkäyksiä"

Kykeneekö Ukraina tällä hetkellä suureen vastahyökkäykseen? 2:36
Kykeneekö Ukraina tällä hetkellä suureen vastahyökkäykseen?

Ukrainan suuri vastahyökkäys laajemmalla rintamalla Venäjää vastaan näyttää vaikealta. Näin arvioi everstiluutnantti Simo Pesu Maanpuolustuskorkeakoulusta MTV:n Uutisaamussa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Ukraina on itse viestinyt säännöllisesti ryhtyvänsä pian suureen vastahyökkäykseen maan eteläosissa. Ukraina on tehnyt pieniä alueellisia vastahyökkäyksiä esimerkiksi Hersonin seudulla.

– Ukrainan johto viestii, että Ukraina lähtee vastahyökkäykseen. Käytännössä he eristävät taistelualueita esimerkiksi tuhoamalla siltoja Dneprin (joki) pohjoispuolella. Siellä he ovat viimeisen kuukauden aikana tehneet pala palalta pieniä hyökkäyksiä, Pesu sanoo.

Everstiluutnantti muistuttaa, että emme voi varmasti tietää, millaisia hyökkäyksiä Ukraina tällä hetkellä mahdollisesti tekee, koska tällaiset asiat pidetään mielellään piilossa julkisuudelta.

– Jälkikäteen näemme, ovat ukrainalaiset hyökänneet. Mitään laajempaa emme varmaan tule näkemään, vaan pieniä hitaita alueiden haltuunottoja.

Loppuuko Venäjältä voima?

Brittitiedustelun tällä viikolla antaman arvion mukaan Venäjän hyökkäysvoima on hyytynyt. Everstiluutnantti Pesu allekirjoittaa brittien tilannearvion.

– Tällä hetkellä he ovat Deonbassin alueella, mihin he keskittivät huhtikuussa päävoimansa. Huhtikuusta asti he ovat hyökänneet siellä hitaasti tuhoamalla infrastruktuuria kaupunki kaupungilta, kylä kylältä. Tällä hetkellä he eivät näytä edelleenkään etenevän, mutta tilannehan ei ole ratkaistu, Pesu summaa.

Simo Pesun mukaan lännen antamalla aseavulla on merkittävä rooli, mutta samalla hän muistuttaa, että ukrainalaisten omat joukot kantavat lopulta itse taisteluiden kuorman.

– Ulkopuolelta tulevat aseet ylläpitävät taistelukykyä ja mahdollistavat sen, että ukrainalaiset pystyvät muodostamaan painopisteen ja luomaan taistelutilanteita, joissa he voivat voittaa venäläisiä yksittäisissä taisteluissa.

– Tämä on hyvin olennaista. Riippuvuus (länsiaseista) kasvaa väistämättä sitä mukaan, kun Ukrainan omat järjestelmät ja ampumatarvikkeet vähenevät.

Esimerkiksi USA:n toimittamat HIMARS-raketinheittimet ovat Ukrainan mukaan parantaneet puolustuskykyä, ja niiden avulla on saatu tuhottua kymmeniä Venäjän ammusvarastoja.

Everstiluutnantti Pesu näkee, ettei pitkittyneelle sodalle ole tällä hetkellä näkyvissä loppua.

– Ukrainalaisten vahvuus on heidän taistelutahtonsa. Ihmiset eivät halua venäläisiä Ukrainaan. Heidän asevoimansa kykenee taktisiin taisteluihin paremmin kuin Venäjän asevoima.

Esimerkkeinä pesu mainitsee, että Ukrainan ilmapuolustus on kyennyt pitämään Venäjän ilmavoiman poissa maan sisäosista ja meripuolustus on kyennyt kiistämään Venäjän toimintakyvyn rannikolla.

Juttua muokattu kello 13.40: Ukrainan odotetaan ryhtyvän pian suureen vastahyökkäykseen maan eteläosissa, ei idässä.

Lue myös:

    Uusimmat