Millaisia ennakkoluuloja treenatut, lihaksikkaat naiset kohtaavat? Fitnesstähdet kertovat

Fitnessbuumi jyllää paraikaa, siitä ei ole epäilystäkään. Naiset rehkivät ja ähkivät salilla enemmän kuin koskaan. Mutta millaisia ennakkoluuloja he kohtaavat – vai kohtaavatko edes?

Fitnesspäiväkirjat-sarjan tähdet Venla Savikuja, Nanna Koivisto, Mari Valosaari ja Eevi Teittinen päästävät meidät kurkistamaan treenipainotteiseen arkeensa AVAlla huhtikuussa starttaavassa lifestyle-ohjelmassa.

Jokainen heistä treenaa kovaa ja päämäärätietoisesti – ja tulokset myös puhuvat puolestaan. Mutta millaisia ennakkoluuloja salilla käyvät treenatut ja lihaksikkaat naiset kohtaavat? Fitnesstähdet kertovat.

Personal trainer ja hyvinvointibloggaaja Eevin, 25, mukaan ahkerasti treenaaviin naisiin ei enää kiinnitetä samalla lailla huomiota – ainakaan Suomessa.

– Silloin joskus, kun aloitti salilla käymisen, se oli vielä uutta ja outoa. Mutta nyt tuntuu, ettei se enää herätä huomiota, että nainen on se, joka tekee isoilla painoilla, treenaa kovaa, hikoilee ja huutaa, Eevi pohtii.

Fitnessbuumi ei ole kuitenkaan vielä hiipinyt kaikkialle.

– Kun olin Meksikossa salilla, ei siellä käynyt mimmejä, jotka treenaavat kovaa, hikoilevat ja joista kuuluu ääntäkin vielä. Ulkomailla kiinnitetään eri tavoin huomiota treenaavaan naiseen.

Mari: "Lihaksikasta naista ei katsota enää kieroon"

Bikinifitness-kilpailija ja -bloggaaja Mari Valosaaren, 33, mukaan ennakkoluulot saattavat saada pontta jo pelkistä valokuvista.

– Monesti kuvissa lihakset näyttävät huomattavasti isommilta kuin mitä ne todellisuudessa ovat, jolloin moni ajattelee, että kuvien naiset ovat erittäin isokokoisia ja heillä on aivan kauheat lihakset. Ja sitten luonnossa me monesti olemmekin pieniä kirppuja. Se ennakkoluulo häipyy sitten, kun tapaa ihmisen livenä, Mari hymyilee.

Myös Mari kertoo saaneensa salilla osakseen pitkiä katseita.

– Kyllä jengi katsoi salilla pitkään ja paljon, kun treenasit kovaa ja välillä kuului vähän ähkimistä. Kun itse aloitin treenaamisen vuonna 2009, sain sellaisia katseita, että "Mitä toi tekee, toi on tyttö, miksi se treenaa noin kovaa?". Mutta nykyään se on normaalimpaa, koska buumi on yllä. Eli ei ole enää niin paljon kieroon katsomisia, kuin ennen, Mari kuvaa.

Salatut elämät -näyttelijä ja hyvinvointiblogaaja Venla Savikuja on tottunut olemaan katseiden alla. Fitnessiä hyvinvointinsa nimissä harrastava nainen kertoo saaneensa monenmoisia kommentteja blogiinsa muun muassa ulkonäöstään.

– Sinulla on vähintään pakkomielle omaan ulkonäköön, jonkin sortin syömishäiriö, ja jos ei syömishäiriö niin ortoreksia, eli tarkkailet liikaa mitä syöt. Ne ovat ne yleisimmät ennakkoluulot, mitä treenaavat naiset saavat osakseen, Venla kuvailee.

– Tekisi sitä sitten mitä vain intohimoisesti, joku saattaa ymmärtää sen väärin – että se olisi pakkomielteistä. Sellaisista kommenteista ei vain pidä välittää. Aina löytyy ihmisiä, jotka eivät diggaa siitä, mitä teet tai millainen olet, Venla muistuttaa.

Ryhmäliikunnan ohjaaja ja personal trainer Nanna Koivisto, 27, kertoo herättäneensä aina huomiota ulkoisella olemuksellaan.

– Olen aina ollut jokseenkin lihaksikas ja isokokoinen. Ennen vanhaan siitä sai paljon enemmän sanomista – ihmiset tulivat sanomaan siitä herkemmin, Nanna muistelee.

– Vaikka nyt kun olen vieläkin isokokoisempi ja lihaksikkaampi, se onkin ok.  Treenaamisesta on tullut niin yleistä, että se on jo hyväksytty trendi.

Fitnesspäiväkirjat alkaa maanantaina 13. huhtikuuta AVAlla 21.00

Lue myös:

    Uusimmat