Millainen pyykinpesuaine on lapselle turvallista?

Lapsiperheissä pesukone jyllää lähes päivittäin. Kemikaalikimara-bloggaaja Anja Nystén ohjeistaa uusimassa kirjassaan valitsemaan lasten ja ympäristön kannalta turvalliset pesuaineet.

Kauppojen pesuhyllyllä voi iskeä valinnanvaikeus. Mieleen hiipivät kysymykset, minkälaista ainetta pitäisi ostaa ja mikä purnukoista sekä pulloista pesee lapsen likapyykin ilman turhia kemikaaleja. Bloggaaja ja kemiantekniikan diplomi-insinööri Anja Nystén ohjeistaa vanhempia suosimaan täyttöpakkauksia ja Pohjoismainen ympäristömerkin saaneita tuotteita, jotka tunnistaa joutsenen kuvasta. Kirjassaan Kemikaalikimara lapsiperheille (2013) Nystén antaa myös muita vinkkejä pyykkäämiseen.

Unohda huuhteluaine

Huuhteluaineen vaikutus perustuu siihen, että ainetta jää pestyn pyykin pintaan. Tensidejä, liuotinta, hajusteita, väriä ja vettä sisältävät huuhteluaineet vähentävät tekstiilien imukykyä, minkä vuoksi niitä ei pitäisi käyttää etenkään kestovaippojen ja pyyheiden pesemisessä. Aine myös kertyy vaatteisiin ja tukkii tekstiilien hengittävyyden takaavat mikrokuidut, joita on esimerkiksi urheiluvaatteissa. Nysténin mukaan huuhteluaine on tarpeeton ja etenkään vauvojen pyykkiin sitä ei pitäisi laittaa.

Vauvan vaatteet

Nystén ohjeistaa ostamaan vauvalle vaatteita, joita voi pestä 60-asteessa. Silloin voi olla varma, että vatteisiin tulleet tahrat ja mikrobit lähtevät pois. Pienen vauvan lakanoita ja pyyhkeitä kannattaa pestä samassa lämpötilassa ja joskus kuumemmassakin, kuten 90-95-asteessa. Silittäminen ei ole välttämätöntä mutta etenkin allergisen lapsen kohdalla se voi olla tarpeen tekstiilipölyn vähentämiseksi.

Sitkeät tahrat

Kun lapsi alkaa maistella kiinteitä ruokia, vaatteet alkavat muistuttaa nykytaideteoksia. Sitkeiden mustikka- ja porkkanatahrojen poistamiseen kannattaa käyttää sappisaippuaa, jota hangataan tahralle ennen varsinaista pesua. Valkoisiin vaatteisiin tulleiden tahrojen poistamisessa kannattaa turvautua aurinkoon. Koska auringossa kuivattaminen valkaisee tehokkaasti, jätä pyykistä tullut tahravaate roikkumaan aurinkoiseen paikkaan esimerkiksi parvekkeelle tai ikkunaa vasten.

Lähde: Anja Nystén: Kemikaalikimara lapsiperheille (2013)

MTV3 / Mari Mäkinen

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Lue myös:

    Uusimmat