Millainen on hyvä ero? Asiantuntija vastaa

Parisuhteen päättymiseen liittyy aina negatiivisia tunteita, mutta kuinka eron tulisi sujua, jotta sitä voisi pitää hyvänä erona? Miten kypsien aikuisten ihmisten tulisi toimia erotilanteessa? MTV Lifestyle otti selvää.

Psykologi Ilona Rauhala kertoo, että hyvä ero on ennen kaikkea rakentava. Parhaimmillaankaan ero ei kuitenkaan ole helppo kokemus.

– Eron keskellä ihmiset sanovat toisilleen ikäviä asioita ja siitä seuraa todella paljon pettymyksiä. Hyvä ero ei siis tarkoita sitä, että siihen ei kuuluisi pettymyksiä tai se ei olisi vaikea asia, Rauhala toteaa.

Erossa on aina kaksi osapuolta

On tärkeä muistaa, että koska parisuhteessa on aina kaksi osapuolta, ovat eron syyt harvoin aivan yksioikoisia. Vaikka tietty asia toimisi laukaisijana eropäätöksessä, päädytään yksittäisen syyn vuoksi harvoin eri teille etenkään pitkästä suhteesta.

– Se on tärkeää, että molemmat menevät asiassa itseensä. Sitä kuulee todella paljon, että entistä kumppania syytetään siitä pahasta olosta, Rauhala toteaa.

Syyttelyn sijaan Rauhala kehottaakin toipumisen nimessä jokaista eroprosessia läpikäyvää keskittymään syyttelyn sijaan anteeksiantoon. Erossa pettymyksen kokevat kuitenkin aina molemmat osapuolet – kumpikin omalla tavallaan.

– Hyvä ero on sellainen, missä on molemmin puolin paljon anteeksiantoa, Rauhala kertoo.

Erotilanne saa monet hyvin hämmentyneeksi. Ero voi sekoittaa mieltä paljonkin, sillä käynnissä on suuri elämänmuutos, ja tästä syystä entinen kumppani saattaa toimia hyvinkin oudosti. Entistä kumppania ei kuitenkaan ole syytä heti leimata, sillä ihmiset suhtautuvat vaikeisiin tilanteisiin hyvin eri tavoin – vaikka tilanne olisi molemmille sama.

– Kyllä erotessa molemmat menevät sekaisin, Rauhala toteaa.


Katso video: Ilona Rauhala Huomenta Suomessa 7.4.2014

Lue myös:

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat