Millä syötillä tärppää parhaiten? Asiantuntijat vastaavat

Onkiessa paras syötti on liero, mutta kalojen houkutteluun voi käyttää myös leipää tai itse tehtyä mäskiä.

Pienet madot käyvät syötiksi kaikille kaloille. Suuremmat kastemadot soveltuvat puolestaan parhaiten kookkaampien ahvenien ja kuhien kalastamiseen, kertoo Kalatalouden Keskusliiton tiedottaja Tapio Gustafsson.

Näin kuljetat onkimatoja

Onkimatojen kuljetus onnistuu helposti, sanoo Luonnontieteellisen keskusmuseon intendentti Voitto Haukisalmi

Kuljettamiseen tarvitaan sopiva säilytysastia, esimerkiksi kannellinen ämpäri, johon laitetaan mahdollisimman tuoretta multavaa maata. Pinnalle ja väliin voi ripotella hajoavaa kasviainesta, kuten ruohoa tai vanhoja lehtiä, sillä osa lieroista tarvitsee ravinnokseen hajoavia kasveja.

– Periaatteessa se maaperä, mistä lierot ovat löytyneet, on yleensä ihan hyvä. Jos sitä pidempään säilytetään, niin multa saa kyllä olla kosteahkoa ja sinne voi jopa lisätä hieman nestettä, jos se alkaa kuivua.

Lierot kannattaa kuljettaa ja säilyttää mahdollisimman viileässä tai varjoisassa, sillä niiden optimilämpötila on vain noin 10 astetta.

Kalansyötiksi kelpaavia lieroja, tuttavallisemmin matoja, löytää yleensä parhaiten multavasta ja kosteasta maasta, jossa on hajoavaa kasviainesta, kuten vanhoja lehtiä, sanoo Luonnontieteellisen keskusmuseon intendentti Voitto Haukisalmi.

– Vaikka edellisvuoden lehtikasa pitää allaan niin paljon kosteutta, semmoista hajoavaa ainesta, että se kyllä kerää lieroja.

Toinen menetelmä lierojen keräämiseen on mennä illalla sateen jälkeen taskulampun kanssa nurmikolle varovasti liikkuen, sillä lierot nousevat yöaikaan maan pinnalle.

– Kastemato on siitä kummallinen, että se elää syvällä, mutta se tulee yöllä hakemaan pinnalta ravintoa. Silloin, jos on näppäräsorminen, voi saada suuren määrän kastematoja. Sitä paitsi se on tosi jännittävää, Haukisalmi vinkkaa.

Varmin matopaikka on kuitenkin Gustafssonin mukaan kalastustarvikeliike, joista löytyy yleensä aina onkimatoja sekä kärpäsentoukkia muutaman euron rasiahintaan.

Syötiksi myös leipää tai leivänpäällisiä

Matojen ja toukkien lisäksi kalansyötiksi kelpaavat myös muut selkärangattomat.

Mikäli matoja, toukkia tai muita selkärangattomia ei ole saatavilla, käy onkimiseen myös koukkuun ripustettu vaalea leipä tai maissi. Hätätilanteessa syötiksi kelpaa myös pala lenkkimakkaraa tai kinkkuviipale. Onkipaikalle kaloja voi puolestaan houkutella ripottelemalla veteen kaurahiutaleita.

Kilpakalastajat ja tosiharrastajat käyttävät kalojen houkutteluun myös niin kutsuttua mäskiä, eli eräänlaista taikinaa, jonka ainesosia voidaan vaihdella eri kalalajien mieltymysten mukaan.

– Mäskistä voi muokata suuria tennispallon kokoisia taikinapalloja, joita voi heittää veteen kalojen houkuttelemiseksi onkipaikalle. Pieniä palloja voi laittaa madon tapaan syötiksi koukkuun, Gustafsson sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat