Miljoonillaan viisumeja ostava eliitti jättää Kiinan

Niin sanotut miljonääriviisumit ja rikkaiden kiinalaisten muutto ulkomaille puhuttavat Kiinassa. Rahan ja sijoitusten virtaaminen ulkomaille huolestuttaa ja herättää kysymyksiä Kiinan talouden ja yhteiskunnan tulevaisuudesta.

Miljonääriviisumit liittyvät monissa maissa käytössä olevaan järjestelmään, jossa tietyn rahasumman sijoittava ulkomaalainen saa sijoituksensa vastineeksi oleskeluluvan tai kansalaisuuden.

Tällaiset sijoitusmaahanmuutto-ohjelmat eivät tietenkään koske vain kiinalaisia, mutta useissa  maissa valtaosa ohjelmiin hakijoista on Kiinasta.

Esimerkiksi Australia selvästi kosiskelee ohjelmallaan juuri kiinalaisia, ja he ovatkin antaneet tälle sijoituksen perusteella haettavalle oleskelulupatyypille nimen 888. Muunmaalaisille kyseinen nimi ei paljoa merkitse, mutta Kiinassa numerolla kahdeksan on tärkeä merkitys  - se liitetään nimenomaan vaurauteen ja onneen.

Australian tapauksessa ehtona miljonääriviisumin saamiselle on puhdas rikosrekisteri sekä viiden  miljoonan Australian dollarin sijoittaminen valtion hyväksymiin sijoitusrahastoihin tai muihin kohteisiin yli neljäksi vuodeksi. Samankaltaisia järjestelmiä on käytössä myös esimerkiksi Yhdysvalloissa, Kanadassa ja EU-maista Espanjassa, Kreikassa, Portugalissa ja Kyproksella.

Sijoitusmaahanmuutto on osoittautunut sitä tarjoaville maille taloudellisesti varsin kannattavaksi. Varsinaisten sijoitusten lisäksi nämä varakkaat maahanmuuttajat nimittäin usein käyttävät uudessa kotimaassaan suuria summia esimerkiksi asuntojen ja autojen ostoon.

Sijoitukset paremmassa turvassa ulkomailla

Rikkaiden kiinalaisten lähtemiseen ulkomaille on useita eri syitä - muun muassa se, että  sijoitukset ulkomaille ovat usein yksinkertaisesti kannattavampia. Perinteisesti kiinalaisten keskuudessa suosituin sijoituskohde ovat olleet kiinteistöt.  

Kiinteistöjen ostaminen on kuitenkin Kiinan suurkaupungeissa kohtuuttoman kallista ja niistä saatavat vuokratulot ovat mitättömiä.

Lisäksi vielä ainakin toistaiseksi Kiinassa asunnon omistusoikeus on kaupungista riippuen vain 50-70 vuotta, eikä asuntoja voi samalla tavalla siirtää tuleville sukupolville, kuten muualla.

Moni haluaa myös siirtää omaisuutensa ulkomaille, koska viime vuosikymmeninä Kiinassa on tapahtunut lukuisia poliittista täyskäännöstä. Rahat ovat ulkomailla paremmassa turvassa.

Toinen merkittävä syy, miksi niin monet haluavat jonkin länsimaan tai esimerkiksi Singaporen kansalaisuuden, on perhe-elämässä. Koska kilpailu Kiinan koulutus- ja työmarkkinoilla on niin kovaa, haluavat useimmat rikkaat kiinalaiset jälkikasvunsa mieluummin ulkomaille kouluun.

Myös Kiinan suurkaupunkien saastesumut ovat asia, joilta ei suojaa rahakaan. Yhden lapsen politiikkaa voi kiertää rahalla, mutta ulkomaan kansalaisena saa ihan ilmaiseksi hankkia niin monta lasta kuin haluaa tai kykenee.

Aivovuoto ulkomaille huolettaa

Varakkaan eliitin pako rahoineen ulkomaille on luonnollisesti epäedullista Kiinan taloudelle. Rikkaiden ulkomaille siirretty omaisuus hyödyttää vielä entistäkin vähemmän köyhiä ja keskiluokkaa.

Myös se, että kaikki kynnelle kykenevät lähettävät lapsensa ulkomaille kouluun vähentää panostusta kotimaiseen koulutukseen, ja tästä seuraa myös aivovuoto ulkomaille. Paitsi rikkaat niin myös monet asiantuntijat ja tutkijat päätyvät usein pysyvästi ulkomaille.

Kauhuskenaario on, että Kiinasta tulee yksi saastunut tehdasmaa, jossa asuu ainoastaan köyhimpiä, jotka kurjissa oloissa valmistavat tavaraa muiden tarpeisiin. Ja vaikka tilanne ei näin kurjaksi menisikään, on Kiinan silti pohdittava, miten pysäyttää eliitin virtaaminen pois maasta.

Tällä hetkellä Kiina ei myöskään hyväksy kaksoiskansalaisuutta, ja jonkin toisen maan kansalaisuuden saaneet kiinalaiset ovatkin Kiinassa samassa asemassa kuin kuka tahansa ulkomaalainen. Tämä vähentää entisestään ulkokiinalaisten paluumuuttohaluja, kun he joutuvat anomaan viisumeita ja käymään läpi valtavia paperisotia.   

Lue myös:

    Uusimmat