Halla-aholta ja Orpolta kovaa kritiikkiä hallitukselle – "Siellä on nostettu kädet pystyyn ja päätetty lykätä tämä sotku tulevien hallitusten ratkaistavaksi"

Oppositiolta kovaa kritiikkiä hallitukselle –"Sotku on jätetty tulevien hallitusten ratkaistavaksi" 1:26
Oppositiolta kovaa kritiikkiä hallitukselle – "Sotku on jätetty tulevien hallitusten ratkaistavaksi"

Oppositiopuolueet kritisoivat kovin sanoin hallitusta. Halla-aho ja Orpo ovat yhtä mieltä siitä, että hallitus nosti puoliväliriihessään kädet pystyyn talous- ja työllisyysongelmien edessä. Oppositiojohtajat kommentoivat kehysriihen tuloksia MTV:n Uutisille julkisuudessa olleiden tietojen perusteella.

Kehysriihi jatkuu tänään jo yhdeksättä päivää, vaikka alun perin neuvottelujen odotettiin kestävän kaksi päivää. 

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kertoi aiemmin tänään eduskunnan kyselytunnilla, että riihen sisällöstä kerrotaan vielä tämän illan aikana. 

Toistaiseksi puoliväliriihestä tiedetään, että hallituspuolueet ovat sopineet, että ensi vuonna menokehys ylittyy 900 miljoonalla eurolla. Vuonna 2023 ylitys olisi 500 miljoonaa.

Lisäksi hallitus tavoittelee 75 prosentin työllisyysastetta ja velkasuhteen taittumista vuosikymmenen puoliväliin mennessä.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista ei tule eikä paikallisen sopimisen edistämistä.

Perussuomalaisten (ps.) puheenjohtaja Jussi Halla-aho piti hallituskriisin varjossa käytyjä neuvotteluja poliittisena teatterina, jonka lopputulos ei edesauta Suomen talouskasvua.

Hänen mukaansa Marinin hallitus ei kykene sopimaan työllisyyttä edistävistä toimista, koska hallituspuolueiden intressit menevät tällä hetkellä pahasti ristiin.

– Minun tulkintani on se, että siellä on nostettu kädet pystyyn ja päätetty lykätä tämä sotku tulevien hallitusten ratkaistavaksi, Halla-aho luonnehtii julkisuudessa olleita tietoja MTV Uutisille.

Myös Orpo kritisoi hallitusta kovin sanoin

Kokoomuksen (kok.) puheenjohtaja Petteri Orpo on samoilla linjoilla Halla-ahon kanssa. Orpon mielestä hallituksen talousriihen lopputulos oli lopulta vielä huonompi kuin miltä se alun perin näytti. Orpon mukaan hallitus ratkaisi riitansa vappumiljardilla, mutta ei kyennyt lunastamaan edes omia lupauksiaan.

– Hallitus lisää menoja ja rikkoo 30 vuotta käytössä olleen kehysmenettelyn, hallitus tulee nostamaan veroja ja hallitus ei tee todellisia työllisyyspäätöksiä.

– Hallitus on nostanut kädet pystyyn ja hoitaa velkarahalla sekä ihmisten veroja korottamalla sen, että hallitus pysyy itse pystyssä, Orpo kommentoi MTV Uutisille. 

Lue myös:

    Uusimmat