Miljardit kaskaat ryömivät parhaillaan maanpinnalle raamatullisessa luonnonnäytelmässä Yhdysvalloissa – "Parempaa kuin jakso Game of Thronesia"

Miljardit kaskaat ryömivät parhaillaan maanpinnalle Yhdysvalloissa –"Parempaa kuin jakso Game of Thronesia" 1:48
Katso videolta, millaisia otuksia 17 vuoden välein maanpinnalle ilmestyvät kaskaat ovat.

Joka 17. vuosi kaskaat kaivautuvat maan päälle elämöimään ja mekkaloimaan. Tämä harvinainen luonnonnäytelmä on käynnissä juuri nyt. Hyönteiset ovat hurjasta ulkonäöstään huolimatta ihmisille vaarattomia, mutta ne ilmaantuvat suurin joukoin.

Yhdysvaltojen itäosissa, kuten pääkaupunki Washingtonissa tai Virginian, Marylandin, Georgian ja Indianan osavaltioissa asuvat kokevat suorastaan apokalyptisen ilmiön joka kolmastoista ja seitsemästoista vuosi. 

Nyt on koittanut hetki, jolloin vuonna 2004 munitut laulukaskaan toukat ovat ryömimässä koloistaan. Toistaiseksi niitä on vielä maltillisesti, mutta pian niitä piisaa. 

Aiempia kaskasparvien ilmaantumisia todistaneiden mukaan niitä ei voi olla huomaamatta: ne ratisevat kenkien alla kadulla kävellessä ja pitävät melkoista meteliä.

Iso koirasparvi voi mekastaa lähes sadan desibelin verran, siis yhtä kovaäänisesti kuin ruohonleikkuri. 

Ajankohta on hyönteistutkijalle joulun veroinen. 

– Tämä on kerta kaikkiaan mahtava tapahtuma! Maapallolla ei ole mitään muuta vastaavaa, ei edes koko universumissa. Tämä on ainoa paikka, missä joka 13. tai 17. vuosi kaskaat ilmestyvät miljardeittain, ellei jopa biljoonittain, hehkuttaa hyönteistieteiden emeritusprofessori Michael Raupp Marylandin yliopistosta.

Kukaan ei tarkkaan tiedä, miksi kaskaat ilmaantuvat niin omituisen kierron saattelemana, mutta syyn arvellaan liittyvän saalistajien välttelyyn. Kun parvi on valtava, yhä useampi selviää. 

Kaskaslajeja on yhteensä yli 3000, mutta vain Yhdysvaltojen itäpuolelta löytyy 13 ja 17 vuoden välein ilmestyviä. 

17 vuoden maan alla pötköttelyn jälkeen maallinen taival jää lyhyeksi 

Kaskaat eivät ole ihmisille vaarallisia, vaikka näyttävätkin kauhuelokuvan olennoilta punaisine silmineen, sysimustine ruumiineen ja oransseine siipineen. Ne eivät esimerkiksi pure tai pistä. 

Saalistajiltakaan selvinneiden kaskaiden maallinen taival ei ole erityisen pitkä. Ne oppivat lentämään parin päivän ikäisinä ja elävät maanpinnalla kahdesta neljään viikkoon, kunnes kuolevat pois. Lyhyestä elämästään ne ottavatkin kaiken ilon irti. 

– Koetaan syntymää ja kuolemaa. Koetaan romansseja puunlatvoissa. On parittelua ja saalistajia. Kaikki tämä on parempaa kuin jakso Game of Thronesia! väittää hyönteistutkija Raupp.

Kaskas kuolee pariteltuaan ja laskettuaan munansa puunoksaan. Paria kuukautta myöhemmin nuo munat kuoriutuvat, ja toukat tiputtautuvat maahan, hautautuen syvälle maan alle kehittymään.

Vuonna 2038 saapuvat 17 vuotta maan alla kasvaneet kaskaat jälleen.

Lue myös:

    Uusimmat