Miksi Zelenskyi on niin vaikuttava puhuja? – Näillä kolmella keinolla Ukrainan presidentti vakuuttaa kuulijansa

Miksi Zelenskyi on niin vaikuttava puhuja? 3:00
Puhekouluttaja Antti Mustakallio arvioi, miksi Zelenskyi on niin vaikuttava puhuja.

Zelenskyi on taitava ja vakuuttava puhuja. Johtuuko se t-paidasta ja näyttelijän ammatista?

Vielä vuoden alussa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totuttiin näkemään videopuheissaan tummaan pukuun ja kravattiin sonnustautuneena. Kun sota alkoi, puku sai väistyä ja presidentti puki tyköistuvan armeijanvihreän t-paidan ja antoi parran kasvaa.

Puhekouluttaja ja puheenkirjoittaja Antti Mustakallio on puheiden ammattilainen. Mustakallio kouluttaa puheiden kirjoittajia ja puheiden pitäjiä.

Mustakallio on tutkinut klassista retoriikkaa sekä sosiaalipsykologista vaikuttamista Helsingin yliopistossa. Hän on jäsenenä European Speechwriter Network -verkostossa sekä yhdysvaltalaisessa Professional Speechwriters Association -järjestössä.

– Zelenskyi puhuu totta. Hänestä välittyy aitous ja autenttisuus, eikä hänen tarvitse liioitella. Hän aloitti puheensa Suomen eduskunnalle raportoimalla, Mustakallio kommentoi tämänpäiväistä puhetta. 

Mustakallio tarkoittaa sitä, että Zelenskyi saavuttaa kuulijan luottamuksen, kun hän kertoo kertoo asiat totuuden mukaisesti, niin synkkiä kuin ne ovatkin. Mustakallion mukaan tästä oli kyse myös Suomen eduskunnalle osoitetussa puheessa ja sen raporttimaisessa alussa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainan presidentti Zelenskyi puhui Suomen eduskunnalle 21:11
Katso videolta Zelenskyin sanoma Suomelle.

Kotiläksyt tehtynä

Presidentti Zelenskyi on viitannut aiemmissa eri valtioiden parlamenteille pitämissään puheissaan aina kunkin valtion ylpeyden aiheeseen tai historian kipeään kohtaan.

Puheessaan Iso-Britannian parlamentille Zelenskyi viittasi entisen pääministeri Winston Churchillin puheisiin sekä Hamletin kuuluisaan sitaattiin "ollako vai eikö olla".

Yhdysvalloille pitämässään puheessa Zelenskyi viittasi Pearl Harbourin -yllätysiskuun toisessa maailman sodassa sekä World Trade Centerin terrori-iskuun.

Ruotsin parlamentille osoitetussa puheessa Zelenskyi kiinnitti huomiota Ruotsin ja Ukrainan lippujen samaan värimaailmaan. Kanadaa Zelenskyi huomioi sillä, että Kanadassa on merkittävä ukrainalaisten vähemmistö. sanoi, että

– Zelenskyi ottaa kulloisenkin yleisön huomioon aina jollakin tavalla, joka koskettaa juuri tätä yleisöä.  

Se kertoo puolestaan siitä, että Zelenskyi ja hänen presidentin kansliansa ovat tehneet kotiläksynsä hyvin.

Suomen-puheessa viittaus talvisotaan

Suomen eduskunnalle pitämässään puheessaan Zelenskyi otti esiin talvisodan.

Mustakallio sanoo, että Zelenskyin puheet laaditaan varmasti yhteistyössä Ukrainan presidentin kanslian henkilökunnan kanssa.

– Zelenskyi on hyvin kiireinen henkilö sodan keskellä, joten varmasti hän tarvitsee avustajia puheiden kirjoittamiseen.

Mustakallio luonnehtii MTV Uutiset Liven haastattelussa myös, miten puheita kirjoitetaan ja suunnitellaan yleisesti. Mustakallio sanoo, että keskeisin seikka on se, että puheenpitäjä ja puheenkirjoittaja keskustelevat tiiviisti siitä, mitä puheella halutaan sanoa ja mitkä ovat puheenpitäjän pääkohdat.

Kun puheen pitäjällä ja kirjoittajalla on yhteisymmärrys, yleensä myös lopputulos on sellainen, että puhuja kokee puheen omakseen, vaikka sen olisikin kirjoittanut joku muu.

Mustakallio nostaa myös esille, että Zelenskyi on osoittanut puheissaan tilannetajua sekä ymmärrystä siitä, mitä miltäkin valtiolta voi pyytää.

– Sen takia Zelenskyi ei pyytänyt raskaita ilmatorjuntajärjestelmiä suoraan Suomelta, vaan pyysi sitä, mitä Suomi voi antaa: moraalista johtajuutta ja apua jälleenrakentamisessa.

Näyttelijä t-paidassa ja sotaparrassa

Harvaa poliittisen johdon henkilöä on nähty esiintymässä muussa asussa kuin puvussa. Tunnettuja tapauksiakin on, kuten entinen pääministeri Alexander Stubb shortseissa, entinen SDP:n kansanedustaja Mikael Jungner Crocseissaan tai perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen lumberjack-flanellipaidassaan.

Myös Kreikan entinen vasemmistolaispääministeri Aléxis Tsípras herätti huomiota vuonna 2015 jättämällä kravatin pois kaulasta.  

Zelenskyin kohdalla tapaus on kuitenkin erilainen: maa käy sotaa Venäjän kanssa.

– Se, että Zelenskyi esiintyy ja puhuu t-paita päällä, on ulkoisesti tärkeä viesti. Hän puhuu tapahtumien keskeltä eikä kuva ole liian sliipattu.

Myös Zelenskyin sodan aikana kasvattama parta on omiaan lisäämään rouheutta presidentin habitukseen.

Mustakalliosta Zelenskyn näyttelijätaustasta on myös hyötyä esiintymisessä. Hän sanoo, että Zelenskyä ei arveluta astua yleisön eteen ja kertoa asioista suoraan muun muassa Kiovan kaduilta. Suoraan puhuminen auttaa kuulijaa samaistumaan puhujaan.

– Ukrainalle hyvin tärkeä merkitys on se, että heidän johtajansa pitää heidän puoliaan julkisesti. Siinä Zelenskyi ei säästele yhtään.

Mikä tekee Zelenskyin puheenlahjoista ja vaikuttavuudesta entistä merkittävämpää? Se, ettei hän ole esiintynyt muutoin kuin videoyhteyksien välityksellä. Viesti pitää välittää puheen voimalla.

Lue myös:

    Uusimmat