Pääministeri Marin: "Meidän tulee kaikin keinoin varmistaa, että Ukraina voittaa sodan"

Pääministeri Marin kommentoi presidentti Zelenskyin puhetta 3:36
Näin Marin kommentoi Zelenskyin puhetta.

Pääministeri Sanna Marin sanoo olevansa vakuuttunut, että Ukraina voi voittaa sodan Venäjää vastaan, kuten Suomi aikoinaan teki.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pyysi Suomen eduskunnalle pitämässään puheessa lisää aseellista tukea ja voimakkaampia pakotteita Venäjälle.

Marin ja muut suomalaispoliitikot kommentoivat Zelenskyin puhetta eduskunnassa hetki sen jälkeen. Marinin mukaan Suomi on valmis tukemaan Ukrainaa niin kauan kuin sota on käynnissä, sekä jälleenrakennuksessa sodan jälkeen.

Zelenskyi pyysi puheessaan muun muassa suoraan apua koulujen ja päiväkotien jälleenrakentamiseen, sekä koulujärjestelmän elvyttämiseen.

Zelenskyi kiitteli Suomea sen antamasta avusta, mutta toisti vaatimuksensa Euroopalle irtautumaan nopeammin venäläisestä energiasta.

– Tulemme irtautumaan venäläisestä fossiilienergiasta niin nopeasti kuin mahdollista, Marin kommentoi Zelenskyin vaatimusta.

– Olemme tukeneet erittäin voimakkaita sanktioita ja pakotteita. Olemme valmiita ottamaan kaikki pakotteet mukaan tähän rintamaan, ja meidän tulisi tehdä tämä yhtenäisenä Eurooppana niin nopeasti kuin mahdollista.

Zelenskyi viittasi puheessaan myös Ukrainan aikaisempaan ilmoitukseen siitä, että se toivoo saavansa osansa Venäjältä jäädytetyistä varoista, joita se voisi käyttää jälleenrakennukseen. Zelenskyin mukaan Ukrainan pitäisi saada Venäjän öljy- ja kaasutuloista siivu tähän tarkoitukseen.

– Tätä minä kyllä kannatan, se toimisi eräänlaisena sotakorvauksena, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto.

 "Sydämissämme Ukraina on jo voittanut"

Marin kertoo keskustelleensa Zelenskyin kanssa jo aiemmin esimerkiksi Eurooppa-neuvostossa ja tavanneensa hänet ennen sotaa kasvotusten.

– Mutta kyllä puhe oli vaikuttava. Se peräänkuuluttaa sitä, että meidän pitää yhdessä seisoa Ukrainan tukena.

Zelenskyi viittasi puheessaan myös talvisotaan ja Stalinin hyökkäykseen. Presidentti muistutti, että Venäjän hyökkäyksen torjuminen on tärkeää koko Euroopalle.

– Meillä on oma historiamme Venäjän kanssa, olemme olleet Venäjän kanssa sodassa ja voittaneet. Ja olen aivan varma siitä, että myös Ukraina tulee sodan voittamaan. Sydämissämme Ukraina on jo voittanut, Marin sanoi.

– Meidän tulee varmistaa kaikin mahdollisin keinoin varmistaa, että Ukraina voittaa. Niin aseellisesti kuin pakotteita asettamalla.

Marinin mukaan on selvää, ettei kertalähetys aseita tai humanitaarista apua riitä, vaan avun tulee olla jatkuvaa. Marin ei kommentoinut, millaisella aikataululla Suomi päättää lisäavusta.

Katso Zelenskyin puhe Suomen eduskunnalle:

Ukrainan presidentti Zelenskyi puhui Suomen eduskunnalle 21:11

Lue myös:

    Uusimmat