Miksi vanhustyössä on onnistuttu Sipoossa ja Valkeakoskella? ”Hoidetaan niin kuin haluaisi omaa isää ja äitiä hoidettavan"

Mitä on toimiva vanhustenhuolto ja mitä se vaatii? 16:49

Hoiva-alan ongelmat ovat olleet runsaasti esillä julkisuudessa Esperi Caren tapauksen myötä. Esimerkiksi Valkeakoskella ja Sipoossa vanhustenhoidosta on saatu kuitenkin myös positiivisia esimerkkejä.

Aamun Huomenta Suomessa vierailivat palvelujohtaja Helena Räsänen Sipoosta ja vanhuspalvelujen johtaja Tanja Laine Valkeakoskelta.

Räsäsen mukaan Sipoossa vanhustenhoidossa on onnistuttu määrätietoisella, monta vuotta kestäneellä työllä.

– Meille vanhukset eivät ole kaikki samaa harmaata massaa, vaan jokaisella on oma mieltymys, Räsänen muistutti.

Laine korostaa henkilöstön osaamista ja esimiesten asemaa.

– Lähiesimiestyö on hyvin keskeinen vanhustenhuollossa. Esimiehen pitää olla läsnä ja antamassa tarvittaessa tukensa, Laine totesi.

"On valtavan kiva tunne mennä sinne

Kumpaakin kuntaa on kehuttu yksityisesti ja julkisesti tuotetun hoidon taitavasta yhdistämisestä.

Sipoossa hoidosta noin 60 prosenttia on kunnallista ja 40 prosenttia ostopalvelua. Valkeakoskella hoiva on pääasiallisesti julkisesti tuotettua.

– Keskeisin asia on vuoropuhelu. Hyvin matalalla kynnyksellä keskustellaan asioista. Olemme saaneet tämän hyvin toimimaan myös yksityisen toimijan kanssa, Laine sanoi.

Palaute asiakastyytyväisyysykyselyissä on ollut hyvää.

– Kun valvontaa teen, pidän itse palautteena, että mitään muistutuksia ei ole tullut, Laine mietti.

– Viime lauantaina, kun tapasin sattumalta erään omaisen, hän kertoi käyneensä tapaamassa läheistään meidän yksikössämme. Hän sanoi, ettei ollut sellaista ilmapiiriä nähnytkään, Räsänen kertoi.

– On valtavan kiva tunne mennä sinne. Ei ole kiirettä, otetaan omaiset hyvin vastaan. Hoidetaan niin kuin haluaisi omaa isää ja äitiä omaa hoidettavan. Se on meidän lähtökohta, Räsänen lisäsi.

Lue myös:

    Uusimmat